Skip to content

روش‌های پرداخت پول خرید ملک در ترکیه ۲۰۲۶: انتقال بانکی، سند ارز و نکات قانونی

روش‌های پرداخت پول خرید ملک در ترکیه ۲۰۲۶: انتقال بانکی، سند ارز و نکات قانونی 6

آخرین به‌روزرسانی: ۲۴ مهر ۱۴۰۵ (۱۶ اکتبر ۲۰۲۶) — این راهنما بر پایه متن قانون و بخشنامه‌های رسمی (بخشنامه سرمایه بانک مرکزی ترکیه، مصوبه ۳۲ و ابلاغیه ۲۰۰۸/۳۲-۳۴، قانون‌های ۵۵۴۹ و ۴۹۲، روزنامه رسمی ۲۹ آوریل و ۱ اکتبر ۲۰۲۶، صفحه‌های اداره ثبت اسناد، وزارت بازرگانی و OFAC) نوشته شده و هر عددی که تأیید نشده با برچسب «تأییدنشده» آمده است.

روش‌های پرداخت پول خرید ملک در ترکیه برای خارجی‌ها شبیه یک خرید معمولی نیست: خریدار ایرانی (یا هر تبعه‌ای که شهروند ترکیه نیست) طبق ماده ۱۳ بخشنامه سرمایه بانک مرکزی باید بهای ملک را به‌صورت ارز از یک بانک عبور دهد، بانک ارز را به بانک مرکزی بفروشد، «سند خرید ارز» (Döviz Alım Belgesi یا DAB) صادر کند و همان سند از راه سامانه KEP به اداره تاپو برود. یعنی پرداخت پول نقد دست‌به‌دست، یا یک حواله ساده از حساب خودتان به حساب فروشنده، به‌تنهایی جای این مسیر رسمی را نمی‌گیرد. علاوه بر این قاعده، از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ ممکن است «سامانه پرداخت امن» (Güvenli Ödeme Sistemi) هم برای بخش نقد، حواله و EFT اجباری شود، و بانک‌ها و نوتر و بنگاه، به‌عنوان «یوکومل» (Yükümlü) قانون ۵۵۴۹، موظف به تشخیص هویت و گزارش تراکنش مشکوک هستند.

در این راهنما فقط چیزهایی را نوشته‌ایم که در متن رسمی دیده‌ایم: چه روش‌هایی برای پرداخت وجود دارد، سند خرید ارز دقیقاً چه می‌گوید، پرداخت امن چه زمانی و چگونه می‌آید، قاعده ضدپولشویی چه چیزی را از شما می‌خواهد، قیمت اظهارشده در سند (Beyan Değeri) با قیمت واقعی چه فرقی دارد و کم‌اظهاری چه هزینه‌ای دارد، و قرارداد با ارز یا لیر چه حکمی دارد. برای خریداران ایرانی هم محدودیت‌های عملی را فقط در حد منبع رسمی می‌آوریم و صریحاً می‌گوییم که راه دور زدن هیچ قاعده‌ای را توصیه نمی‌کنیم. این متن اطلاعات عمومی است و جای مشاوره حقوقی نیست؛ پیش از هر پرداخت، وکیل (Avukat) دارای پروانه و بانک خودتان را درگیر کنید.

روش‌های پرداخت پول خرید ملک در ترکیه برای خریدار خارجی

خلاصه در یک نگاه: خریدار خارجی طبق ماده ۱۳ بخشنامه سرمایه باید بهای ملک (یا بخش پیش‌پرداخت‌شده در قرارداد وعده فروش) را به ارز از بانک عبور دهد؛ بانک ارز را به بانک مرکزی می‌فروشد، سند خرید ارز را همان روز از راه KEP به تاپو می‌فرستد و مبلغ لیری روی سند همان «قیمت فروش» اظهارشده است. فروش ارز فقط به‌دست خریدار، فروشنده یا وکیل و نماینده آن‌هاست. طبق روزنامه رسمی ۱ اکتبر ۲۰۲۶ (شماره ۳۳۳۸۷) استفاده از سامانه پرداخت امن برای بخشی از پرداخت که نقد، حواله یا EFT است از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ اجباری می‌شود؛ کارمزد و معافیت‌ها هنوز در پروتکل مشخص می‌شود. تاپو هارجی ۲٪ برای هر طرف است و اگر قیمت اظهارشده واقعی نباشد، مابه‌التفاوت هارج به‌اضافه جریمه‌ای برابر خود آن مطالبه می‌شود. برای ایرانیان، بانک‌ها ممکن است مدارک منشأ پول بخواهند و هیچ مسیر «رسمی‌نما» جای رعایت قاعده را نمی‌گیرد.

این راهنما برای چه کسی و چه زمانی مهم است؟

اگر در حال رزرو آپارتمان از سازنده، خرید دست‌دوم از مالک ترک، یا خرید در ترکیه با هدف اقامت یا شهروندی هستید، پرداخت پول دقیقاً همان نقطه‌ای است که بیشترین اختلاف و بیشترین ریسک در آن شکل می‌گیرد. اگر پولتان را پیش از امضای سند به بنگاه یا سازنده داده‌اید، هنوز رسید و مدرک بانکی بگیرید؛ اگر هنوز نداده‌اید، این راهنما را پیش از اولین حواله بخوانید. برای دید کلی از کل فرایند خرید، ابتدا راهنمای خرید ملک در ترکیه و مراحل خرید ملک را ببینید و برای تعریف سند، سند خانه در ترکیه (تاپو) را.

روش‌های پرداخت پول خرید ملک در ترکیه در یک نگاه

جدول زیر روش‌های رایج را کنار هم می‌گذارد. ستون «وضعیت» بر پایه همان متن رسمی است که در بخش منابع آمده؛ جاهایی که نتوانستیم با منبع رسمی تأیید کنیم، صریحاً «تأییدنشده» نوشته شده است.

روشوضعیت برای خریدار خارجیمدرک پرداختریسک اصلی
فروش ارز به بانک و صدور DAB، سپس پرداخت از حساب بانکیمسیر اصلی طبق ماده ۱۳ بخشنامه سرمایهسند خرید ارز + دکونت (Dekont) بانکمبلغ لیری روی سند با نرخ همان روز بانک است
حواله سوئیفت از خارج به حساب شما در ترکیه، سپس تبدیلمتن ماده ۱۳ مسیر را مشخص نمی‌کند؛ بانک‌ها سیاست خودشان را دارندرسید حواله + DABبانک ممکن است مدرک منشأ پول بخواهد
حواله مستقیم سوئیفت به حساب فروشنده بدون عبور از مسیر DABدر متن ماده ۱۳ جایگزین DAB نیامده؛ تأییدنشدهفقط رسید بانکی، بدون DAB کافی نیستثبت نشدن معامله یا اختلاف بعدی
پرداخت نقد دست‌به‌دستارز باید به بانک فروخته شود؛ از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ ممکن است با پرداخت امن هم در تعارض باشدرسید دستی (ارزش اثباتی ضعیف)گم‌شدن پول، پول تقلبی، انکار پرداخت
حساب امانی TKGM/Takasbank (Güvenilir Hesap یا TapuTakas)خدمت رسمی؛ ثبت‌نام و شرایط خارجی‌ها تأییدنشدهاعلان‌های سامانه + سند ثبت‌شدهکار با یک IBAN مخصوص؛ حتماً مراحل را بپرسید
سامانه پرداخت امن وزارت بازرگانیطبق آیین‌نامه از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ اجباری می‌شود؛ جزئیات هنوز در پروتکلرسید سامانهکارمزد از مبلغ فروشنده کم می‌شود

سند خرید ارز (DAB): قاعده اصلی برای خریدار خارجی

متن ماده ۱۳ بخشنامه سرمایه (در نسخه تلفیقی منتشرشده در tcmb.gov.tr که خواندیم) می‌گوید پرداخت‌های مربوط به ملکی که «کسانی که با جمهوری ترکیه پیوند شهروندی ندارند» می‌خرند، به‌صورت ارز انجام می‌شود، ارز پیش از عملیات تاپو و با ذکر دلیل به یک بانک و بانک به بانک مرکزی فروخته می‌شود و پرداخت به طرف‌های معامله به لیر صورت می‌گیرد. اداره ثبت اسناد (TKGM) در پرتال Your Key Türkiye همین را ساده‌تر می‌گوید: ارز به اندازه ارزش فروش در بانک فروخته می‌شود و بانک آن را از طریق KEP به تاپو می‌فرستد؛ دکونت‌های تأییدشده بانک را می‌توان پیش از فروش یا پس از آن ارائه کرد.

بند ماده ۱۳متن در یک جملهمعنی عملی
بند ۲ارز پیش از عملیات تاپو به بانک فروخته می‌شود و پرداخت به لیر استنتیجه‌گیری ما: خرید را نمی‌توان با ارز نقد در بنگاه یا دفتر تاپو تسویه کرد
بند ۲در قرارداد وعده فروش، تعهد پرداخت برای بخش «پیش‌پرداخت‌شده» استبخش اقساطِ بعدی را از بانک بپرسید؛ متن درباره آن ساکت است
بند ۳بانک DAB را همان روز با KEP به تاپو می‌فرستد و مبلغ لیری روی آن به‌عنوان قیمت فروش اظهار می‌شودقیمت سند باید با DAB هم‌خوان باشد
بند ۴فروش ارز فقط به دست خریدار، فروشنده یا وکیل و نماینده آن‌هاستدوست یا آشنا نمی‌تواند به‌جای شما ارز را بفروشد
بند ۵روی DAB نام، شماره پاسپورت یا شماره شناسایی خارجی، شماره ملک، معادل دلاری و عبارت ماده ۱۳ باید باشدذکر این موارد در متن ماده «الزامی» (zorunlu) است؛ اطلاعات ناقص ریسک رد درخواست دارد
بند ۶تعهدات پرداخت با رهن قانونی (kanuni ipotek) قابل تضمین نیستبرای خرید نسیه با وکیل مشورت کنید؛ تفسیر دقیق تأییدنشده
بند ۷وام برای خریدار خارجیِ غیرمقیم فقط ارزی است و پیش از تاپو به DAB تبدیل می‌شودجزئیات وام در وام خرید خانه برای خارجی‌ها

دو نکته روی همین جدول. اول، متن ماده «بانک» می‌گوید، نه صرافی؛ بنابراین برای DAB باید سراغ بانک بروید، حتی اگر نرخ صرافی بهتر باشد (درباره صرافی‌ها در صرافی‌های استانبول بخوانید؛ این برداشت ما از عبارت متن است و پیش از اقدام از بانک و تاپو بپرسید). دوم، این قاعده برای هر کسی است که شهروند ترکیه نیست، نه فقط ایرانی‌ها، و برای دارنده تابعیت دوگانه (با پاسپورت ترکیه) اعمال نمی‌شود.

مراحل پرداخت، گام به گام

ترتیب زیر از صفحه رسمی Your Key Türkiye (TKGM) و متن بخشنامه سرمایه جمع شده است. آنچه نمی‌دانیم (مثلاً اینکه هر بانک چند روز کار می‌خواهد) را عمداً ننوشته‌ایم.

  1. روی ملک، قیمت و برنامه پرداخت (پیش‌پرداخت و اقساط) مکتوب توافق کنید؛ قرارداد وعده فروش باید رسمی باشد (ماده ۲۳۷ قانون تعهدات ۶۰۹۸)، یعنی نزد نوتر یا در تاپو تنظیم شود.
  2. شماره مالیاتی یا شماره شناسایی خارجی و حساب بانکی را آماده کنید؛ راهنمای شماره مالیاتی ترکیه و افتتاح حساب بانکی برای ایرانیان را ببینید.
  3. ارز را با نام خودتان وارد حساب بانک ترکیه کنید و به بانک بگویید برای خرید ملک می‌خواهید DAB بگیرید؛ بانک ارز را به بانک مرکزی می‌فروشد.
  4. بانک DAB را با KEP به تاپو می‌فرستد؛ مبلغ لیری روی آن همان قیمتی است که اظهار می‌شود.
  5. درخواست تاپو با مدارک ثبت می‌شود؛ تاپو از طریق پیامک هارج و هزینه را اعلام می‌کند و پس از پرداخت، وقت امضا می‌دهد.
  6. اگر پرداخت امن یا حساب امانی لازم/انتخابی است، مبلغ را در همان سامانه بگذارید، نه به حساب شخصی فروشنده.
  7. در روز امضا، سند و رسید را بگیرید و نسخه DAB، دکونت و پیامک‌ها را تا سال‌ها نگه دارید.
مدرکاز کجا می‌آید؟یادداشت
پاسپورت یا مدرک هویتخودتاندر صورت لزوم با ترجمه
شماره شناسایی خارجی (YKN)تاپو در صورت نداشتن تخصیص می‌دهدطبق صفحه Your Key؛ اگر Göç İdaresi جواب نداد، با شماره مالیاتی ادامه ممکن است
سند خرید ارز (DAB)بانک شمابا KEP به تاپو می‌رود
دکونت حواله بانکیبانک شماپیش یا پس از فروش قابل ارائه است
بیمه زلزله (DASK)شرکت بیمه یا بانکطبق صفحه Your Key برای ساختمان‌های مسکونی و کاری لازم است؛ بیمه داسک
برگه ارزش رایج (Emlak Rayiç Değeri)شهرداریگاهی آنلاین در WebTapu دیده می‌شود
مترجم سوگندخوردهمترجم رسمیاگر یکی از طرفین ترکی نمی‌داند
وکالت‌نامهنوتروکالت‌نامه خرید و فروش ملک

انتقال بانکی (سوئیفت)، پول نقد و سقف‌ها

پرسش رایج این است: «می‌توانم پول را مستقیم با سوئیفت به حساب فروشنده بفرستم یا نقد بدهم؟» از نظر متن رسمی، نکته‌ی تعیین‌کننده DAB است، نه شکل انتقال. تا زمانی که ارز به اندازه قیمت فروش به بانک فروخته نشده و DAB به تاپو نرفته باشد، طبق صفحه Your Key و ماده ۱۳ معامله وارد مرحله ثبت نمی‌شود. حواله سوئیفت به حساب شخصی خودتان در ترکیه و تبدیل ارز در همان بانک، به نظر ما رایج‌ترین مسیر عملی است (متن رسمی مسیر ورود ارز را مشخص نکرده)؛ اینکه هر بانک چه مدرکی برای منشأ پول می‌خواهد، در متن رسمی نیامده و تأییدنشده است.

درباره «سقف پول نقد»، فقط این موارد را از منبع رسمی دیده‌ایم:

قاعدهمقدارمنبع
ورود و خروج ارزورود و خروج ارز آزاد است؛ خروج ۱۰٬۰۰۰ یورو یا بیشتر پول نقد طبق ضوابط وزارت خزانه انجام می‌شودبندهای a و f ماده ۴ مصوبه ۳۲
خروج لیرلیر بیش از ۱۸۵٬۰۰۰ لیر طبق ضوابط وزارت از کشور خارج می‌شودبند d ماده ۳ مصوبه ۳۲
حد تشخیص هویت یوکومل‌ها۳۷۰٬۰۰۰ لیر یا بیشتر برای یک تراکنش یا چند تراکنش مرتبط؛ در زیرنویس متن تلفیقی به تصمیم رئیس‌جمهور در روزنامه رسمی ۷ اکتبر ۲۰۲۶ (شماره ۳۳۳۹۳) اشاره شده؛ تاریخ دقیق اجرا را بررسی نکردیمماده ۵ آیین‌نامه تدابیر (۲۰۰۷/۱۳۰۱۲)
سقف عمومی نقد برای خرید ملکما قاعده عمومی ثابتی که فقط برای پول ملک باشد از منبع رسمی تأیید نکردیم؛ تأییدنشده—

برای ورود با پول نقد به ترکیه ممکن است قاعده گمرکی جداگانه‌ای وجود داشته باشد؛ چون آن را در منبع رسمی ندیدیم، «تأییدنشده» می‌دانیم. خروج پول در جهت برعکس (فروش بعدی) هم قاعده جدا دارد: ماده ۱۶ مصوبه ۳۲ و بند ۱ ماده ۱۳ بخشنامه سرمایه می‌گویند انتقال خالص بهای فروش ملک پس از کسر مالیات و تعهدات مشابه توسط بانک برای کسانی که در خارج مقیم‌اند (dışarıda yerleşik) آزاد است؛ جزئیات در فروش ملک در ترکیه آمده است. نتیجه ساده: پول نقد برای خرید ملک نه فقط ریسک امنیتی دارد، بلکه به‌خاطر لزوم فروش ارز به بانک و ثبت DAB اصلاً مسیر اصلی نیست.

سامانه پرداخت امن (Güvenli Ödeme Sistemi) و خدمات امانی

مهم‌ترین تغییر ۲۰۲۶ در پرداخت پول ملک، «ماده اضافه ۱» آیین‌نامه تجارت ملک (Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik) است که با روزنامه رسمی ۲۹ آوریل ۲۰۲۶ (شماره ۳۳۲۳۸) اضافه شد. طبق متن، اگر همه یا بخشی از بهای ملک به‌صورت نقد، حواله، انتقال الکترونیکی وجه (EFT) یا روش دیگری که وزارت تعیین کند پرداخت شود، بهای ملک باید از راه سامانه‌ای پرداخت شود که مالکیت ملک و بها را هم‌زمان دست‌به‌دست می‌کند. بخشی از قیمت که بانک یا شرکت تأمین مالی وام می‌دهد از این قاعده بیرون است و فقط بقیه از سامانه می‌گذرد. برای هر تراکنش «بهای استفاده» (kullanım bedeli) گرفته می‌شود و از مبلغی که به فروشنده منتقل می‌شود کم می‌شود.

تاریخرویدادمنبع
۲۹ آوریل ۲۰۲۶انتشار ماده اضافه ۱ در روزنامه رسمی ۳۳۲۳۸؛ تا ۱ ژوئیه ۲۰۲۶ اجباری نبود و وزارت می‌توانست تا سه ماه تمدید کندروزنامه رسمی
۲۶ ژوئن ۲۰۲۶وزارت بازرگانی اجرای اجباری را به ۱ اکتبر ۲۰۲۶ انداختticaret.gov.tr
۱ اکتبر ۲۰۲۶روزنامه رسمی ۳۳۳۸۷: تاریخ در ماده موقت ۱ از ۱/۷/۲۰۲۶ به ۱/۱۲/۲۰۲۶ تغییر کرد و وزارت موظف شد برای راه‌اندازی سامانه یک «انتگراتور» (entegratör) مجاز کندروزنامه رسمی
۱ دسامبر ۲۰۲۶تاریخ شروع اجبار طبق همین متنروزنامه رسمی

همان اصلاحیه می‌گوید اینکه کدام فروش‌ها خارج از سامانه می‌مانند، آیا پایلوت لازم است، میزان بهای استفاده و تقسیم آن، همه با پروتکل بین وزارت بازرگانی، وزارت محیط زیست و شهرسازی و انتگراتور تعیین می‌شود. ما رقم کارمزد را پیدا نکردیم و درباره اینکه خریدار خارجی استثنا دارد یا نه، در متن رسمی چیزی ندیدیم؛ هر دو را «تأییدنشده» بدانید. همچنین رابطه دقیق DAB با این سامانه (مثلاً چه کسی و کجا مبلغ را بگذارد) در منابع رسمی که خواندیم توضیح داده نشده است؛ پیش از ۱ دسامبر از تاپو یا وکیل بپرسید و فرض نکنید یکی جای دیگری را می‌گیرد.

حساب امانی تاپو: Güvenilir Hesap و TapuTakas

خارج از آیین‌نامه جدید، TKGM و Takasbank سرویسی با نام «Güvenilir Hesap» دارند. طبق صفحه TKGM، خریدار مبلغ فروش را به IBAN مخصوص Takasbank می‌ریزد، پول تا ثبت تاپو بلوکه می‌ماند، پس از ثبت به حساب فروشنده می‌رود و اگر معامله لغو شود به خریدار برمی‌گردد. همان صفحه نیازمندی‌ها را شامل شماره ملی ترکیه (T.C. Kimlik No)، شماره پیگیری درخواست، IBAN شخصی دو طرف و شماره موبایل می‌داند و درباره خارجی‌ها و کارمزد چیزی نمی‌گوید. اعلامیه Takasbank (بدون تاریخ نمایش‌داده‌شده) می‌گوید اتباع خارجی می‌توانند با شماره مالیاتی از TapuTakas استفاده کنند. این دو متن با هم نمی‌خوانند و ما نتوانستیم تعارض را حل کنیم؛ پیش از اتکا به این مسیر از Takasbank و تاپوی مربوط بپرسید.

قانون ضدپولشویی: MASAK و قانون ۵۵۴۹

قانون ۵۵۴۹ (پیشگیری از پولشویی، ۲۰۰۶) در ماده ۲ بند d «یوکومل» را تعریف می‌کند و در آن بانک‌ها، کسانی که در معاملات ملک فعالیت تجاری دارند یا واسطه آن‌ها هستند، و نوترها را می‌شمارد. ماده ۴ می‌گوید هرگاه درباره مالی که موضوع معامله است شک یا اطلاعاتی مبنی بر منشأ غیرقانونی یا استفاده غیرقانونی وجود داشته باشد، اعلام معامله به هیئت تحقیقات جرائم مالی (MASAK) اجباری است و یوکومل نباید این اعلام را به طرف‌های معامله بگوید. در آیین‌نامه تدابیر (۲۰۰۷/۱۳۰۱۲) مواد ۲۷ تا ۲۹ می‌گوید گزارش بدون در نظر گرفتن مبلغ داده می‌شود، حداکثر ظرف ده روز کاری پس از شکل‌گیری شک، و محرمانه می‌ماند.

نهاددر متن رسمی به‌عنوان یوکومل آمده؟یادداشت
بانکبلهقانون ۵۵۴۹ ماده ۲ بند d؛ تشخیص هویت و گزارش مشکوک
نوتربلهآیین‌نامه ماده ۴ بند s
بنگاه و واسطه ملک و کسانی که تجاری ملک می‌خرند و می‌فروشندبلهماده ۲ بند d قانون و بند n آیین‌نامه
اداره تاپو (Tapu Müdürlüğü)نام‌برده نشدهواژه «tapu» در متن قانون و آیین‌نامه ندیدیم؛ تأییدنشده
مالکی که خانه شخصی‌اش را می‌فروشدنام‌برده نشدهمتن می‌گوید «ticaret amacıyla» (با هدف تجاری)؛ مالک عادی در فهرست نیامده

برای شما این‌ها یعنی: بانک و بنگاه هر دو ممکن است درباره منشأ پول سؤال کنند؛ سؤال به‌معنای اتهام نیست، ولی پاسخ ناقص یا ناسازگار می‌تواند معامله را متوقف کند. مدارکی مانند فیش حقوق، اظهارنامه مالیاتی، سند فروش ملک قبلی یا قرارداد کار را نگه دارید. ماده ۲۸۲ قانون مجازات ترکیه جرم پولشویی را تعریف می‌کند و متن آن در جزوه MASAK نقل شده است؛ آن جزوه مربوط به ۲۰۱۵ است و آستانه‌های مبلغی‌اش قدیمی‌اند، پس فقط به آن ارجاع می‌دهیم و جزئیات مجازات را اینجا نمی‌آوریم.

قیمت اظهارشده (Beyan Değeri) در برابر قیمت واقعی

طبق ماده ۶۳ قانون هزینه‌های دولتی ۴۹۲، تاپو هارجی بر پایه «بهای اظهارشده برای انتقال» محاسبه می‌شود، به شرط اینکه از ارزش مالیات بر املاک (Emlak Vergisi Değeri) کمتر نباشد. اگر پس از معامله معلوم شود هارج روی مبلغی کمتر از ارزش مالیاتی پرداخت شده یا بهای اظهارشده واقعیت را نشان نمی‌دهد، مابه‌التفاوت هارج به‌صورت تکمیلی یا خودکار مطالبه می‌شود و برای آن «جریمه زیان مالیاتی» (vergi ziyaı cezası) به اندازه «یک برابر» (bir kat)، یعنی معادل ۱۰۰٪ همان مابه‌التفاوت، اعمال می‌شود. در نسخه تلفیقی که از mevzuat.gov.tr خواندیم، زیرنویس می‌گوید قانون ۷۵۶۶ (۴ دسامبر ۲۰۲۵) عبارت «۲۵٪» را به «یک برابر» (bir kat) تغییر داده است. نرخ هارج مطابق تعرفه شماره ۴ بند I/20-a «در هزار ۲۰» برای هر طرف جداگانه (۲٪ از خریدار و ۲٪ از فروشنده) است؛ جزئیات سایر هزینه‌ها در هزینه سند خانه در ترکیه آمده است.

موضوعاگر قیمت درست اظهار شوداگر قیمت کمتر اظهار شود
تاپو هارجی۲٪ از هر طرف روی بهای اظهارشده (حداقل ارزش مالیاتی)مابه‌التفاوت هارج + جریمه برابر خودش (ماده ۶۳)
فروش بعدی ملک (مالیات افزایش ارزش)مبنای هزینه همان مبلغ قابل اثبات خرید است (با شاخص Yİ-ÜFE اگر رشد ۱۰٪ یا بیشتر باشد)اگر مبلغ واقعی را نتوانید اثبات کنید، مبنای هزینه پایین‌تر و سود مشمول مالیات بالاتر می‌شود؛ برداشت ما از ماده مکرر ۸۱
مسیر شهروندیمبلغ سند و انتقال‌ها باید جداگانه به آستانه ۴۰۰ هزار دلار برسندممکن است شرط از دست برود؛ طبق صفحه TKGM
اثبات پرداخت در اختلافDAB و دکونتاثبات پرداخت کنار سند دشوار است؛ ماده ۱۹ قانون تعهدات اراده واقعی و مشترک را ملاک می‌گیرد، ولی باید اثبات شود (برداشت ما)
ارتباط با MASAKمنشأ و مبلغ قابل توضیح استناهماهنگی بین سند و حواله‌ها می‌تواند نگرانی ایجاد کند (برداشت ما)

برای خریدار خارجی نکته ظریف این است که طبق بند ۳ ماده ۱۳، مبلغ لیری روی DAB به‌عنوان قیمت فروش اظهار می‌شود. بنابراین «قیمت کمتر روی سند و بقیه کنار دستی» عملاً به معنای پرداخت بخشی از بها خارج از DAB است که نه رسید رسمی دارد و نه به‌راحتی قابل اثبات است. ما کم‌اظهاری را توصیه نمی‌کنیم؛ این جدول فقط پیامدهای شناخته‌شده را نشان می‌دهد. درباره مالیات فروش و سه سال محدودیت در مسیر شهروندی، راهنمای فروش ملک در ترکیه را ببینید.

پرداخت به لیر یا ارز؟ مصوبه ۳۲ و قرارداد ارزی

بند g ماده ۴ مصوبه ۳۲ (Karar 32؛ در سپتامبر ۲۰۱۸ اضافه شد) می‌گوید «ساکنان ترکیه» (Türkiye’de yerleşik kişiler) در قراردادهای خرید و فروش و اجاره منقول و غیرمنقول که «بین خودشان» می‌بندند، مبلغ قرارداد را ارزی یا وابسته به ارز تعیین نکنند، مگر در مواردی که وزارت مشخص کرده باشد. «ساکن» در ماده ۲ همان مصوبه یعنی شخص حقیقی یا حقوقی که اقامتگاه قانونی در ترکیه دارد؛ پس فقط شهروند ترکیه نیست. ماده ۸ ابلاغیه ۲۰۰۸/۳۲-۳۴ همین را برای فروش ملک (مسکونی و کار) در داخل ترکیه تکرار می‌کند و در بند ۳ می‌گوید اگر خریدار یا مستأجر با ترکیه پیوند شهروندی ندارد و در ترکیه ساکن است، تعیین قیمت به ارز یا وابسته به ارز ممکن است. این‌ها را کنار هم بگذارید:

وضعیت قراردادحکم طبق متنتوضیح
فروشنده و خریدار هر دو ساکن ترکیه و خریدار شهروند ترکیه استقیمت ارزی یا وابسته به ارز ممنوع (بند g ماده ۴ و ماده ۸ بند ۱)قرارداد باید به لیر باشد
خریدار خارجیِ ساکن ترکیه (بدون پیوند شهروندی)قیمت ارزی ممکن است (ماده ۸ بند ۳)پرداخت واقعی هنوز باید طبق ماده ۱۳ از بانک بگذرد
خریدار خارجیِ غیرساکنبند g درباره قراردادهای «بین ساکنان» است؛ برداشت ما: برای او ممنوعیت نمی‌آیدبرای قرارداد خاص با وکیل مشورت کنید
عملیات تاپومبلغ لیری روی DAB به‌عنوان قیمت اظهار می‌شود (ماده ۱۳ بند ۳)قیمت دلاری قرارداد در سند ثبت‌شده ملاک نیست

نتیجه عملی: حتی اگر قرارداد شما با دلار یا یورو نوشته شده باشد، قیمت ثبت‌شده در سند به لیر است و با نرخ تبدیل روز بانک به‌دست می‌آید. اگر نرخ ارز بین امضای قرارداد و روز DAB تغییر کند، رقم لیری عوض می‌شود. ریسک نوسان نرخ ارز را در قرارداد بنویسید (چه کسی تحمل می‌کند) و نرخ بانک را قبلاً بپرسید. برای وضعیت نرخ سود وام و سپرده، سود بانکی در ترکیه را ببینید.

رسید، مدرک پرداخت و نقش نوتر و وکیل

طبق ماده ۱۰۳ قانون تعهدات، بدهکاری که بدهی‌اش را پرداخته می‌تواند «رسید» (makbuz) بخواهد و اگر همه بدهی پرداخت شده باشد، سند بدهی هم باید برگردانده یا باطل شود. در معامله ملک، رسید خوب یعنی: نام و شماره هویت دو طرف، شماره بلوک و واحد، مبلغ و ارز، تاریخ، علت پرداخت (بیعانه، پیش‌پرداخت، قسط)، و امضا. اما ارزش اثباتی اصلی را دکونت بانک و DAB دارند.

مدرکچه چیزی را ثابت می‌کند؟چه کسی صادر می‌کند؟
DABفروش ارز به اندازه قیمت و مبلغ لیری قیمت فروشبانک
دکونت حوالهتاریخ، مبلغ و حساب مبدأ و مقصدبانک
قرارداد وعده فروش رسمیتوافق و برنامه پرداخت (ماده ۲۳۷ قانون تعهدات)نوتر یا تاپو
رسید پیش‌پرداختاینکه بخشی از بها پرداخت شدهفروشنده یا سازنده
پیامک و اعلان تاپو و سامانههارج، وقت امضا و تأیید ثبتتاپو، سامانه پرداخت
سند تاپومالکیت ثبت‌شدهاداره تاپو

درباره نوتر: ماده ۲۳۷ می‌گوید فروش و وعده فروش ملک فقط در شکل رسمی معتبر است؛ بنابراین قرارداد دست‌نویس یا تأییدنشده توسط بنگاه کافی نیست. ما در منابع رسمی ندیدیم که نوتر پول معامله را نگه دارد؛ نقش نوتر تنظیم و تأیید سند و وکالت‌نامه است. اگر نمی‌توانید حضور پیدا کنید، وکالت‌نامه را فقط به وکیل مورد اعتماد بدهید و حدود اختیار و مبلغ را صریح بنویسید. درباره بنگاه و کمیسیون، بنگاه املاک در ترکیه را ببینید.

مثال محاسبه (فرضی و فقط برای نمایش)

نرخ دلار را از بولتن بانک مرکزی ترکیه (۱۵ اکتبر ۲۰۲۶، شماره ۲۰۲۶/۱۹۵) می‌گیریم: «خرید ارز» (Forex Buying) ۴۹٫۳۳۱۵ لیر. بانک‌ها نرخ خودشان را دارند و این فقط یک مثال است.

مرحلهمحاسبهنتیجه
بهای ملک در قراردادمثال: ۲۰۰٬۰۰۰ دلار—
تبدیل به لیر۲۰۰٬۰۰۰ × ۴۹٫۳۳۱۵۹٬۸۶۶٬۳۰۰ لیر روی DAB
هارج خریدار (۲٪)۹٬۸۶۶٬۳۰۰ × ۰٫۰۲۱۹۷٬۳۲۶ لیر
هارج فروشنده (۲٪)مثل بالا۱۹۷٬۳۲۶ لیر
مجموع هارج (۴٪)۱۹۷٬۳۲۶ × ۲۳۹۴٬۶۵۲ لیر

حالا مثال کم‌اظهاری. فرض کنید قیمت واقعی ۹٬۸۶۶٬۳۰۰ لیر است و ۶٬۰۰۰٬۰۰۰ لیر در سند اظهار شده؛ ارزش مالیاتی ملک را کمتر از ۶ میلیون فرض می‌کنیم.

ردیفمحاسبهنتیجه
مابه‌التفاوت اظهار۹٬۸۶۶٬۳۰۰ − ۶٬۰۰۰٬۰۰۰۳٬۸۶۶٬۳۰۰ لیر
هارج کم‌پرداخت برای هر طرف۳٬۸۶۶٬۳۰۰ × ۰٫۰۲۷۷٬۳۲۶ لیر
جریمه برابر هارج کم‌پرداختمساوی خود هارج۷۷٬۳۲۶ لیر
اضافه پرداخت هر طرف۷۷٬۳۲۶ + ۷۷٬۳۲۶۱۵۴٬۶۵۲ لیر
هر دو طرف۱۵۴٬۶۵۲ × ۲۳۰۹٬۳۰۴ لیر

سود فروش بعدی (بدون شاخص‌بندی و هزینه‌ها، فقط برای دیدن اثر): ملک را ۱۲٬۰۰۰٬۰۰۰ لیر می‌فروشید و ۱۵۰٬۰۰۰ لیر معافیت ۲۰۲۶ (قانون مالیات بر درآمد، ماده مکرر ۸۰ طبق ابلاغیه ۳۳۲) دارید.

بهای خرید ثبت‌شدهسود قبل از معافیتسود پس از معافیت
۹٬۸۶۶٬۳۰۰ لیر (درست)۲٬۱۳۳٬۷۰۰ لیر۱٬۹۸۳٬۷۰۰ لیر
۶٬۰۰۰٬۰۰۰ لیر (کم‌اظهاری)۶٬۰۰۰٬۰۰۰ لیر۵٬۸۵۰٬۰۰۰ لیر

اختلاف مبنای مالیات ۳٬۸۶۶٬۳۰۰ لیر است. این مثال فقط وقتی کاربرد دارد که فروش در پنج سال پس از ثبت سند باشد؛ مالیات دقیق و نرخ پلکانی را در فروش ملک در ترکیه و مالیات سالانه ملک ببینید.

نکته‌های ویژه برای خریداران ایرانی

این بخش را عمداً محدود نگه داشته‌ایم، چون هرچه تأیید رسمی نداشت نیاورده‌ایم. نمی‌توانیم هیچ راهی برای دور زدن یک قاعده، تحریم یا محدودیت بانکی را توصیه کنیم؛ برای هر مسیر انتقال پول باید با وکیل دارای پروانه و بانک مشورت کنید.

موضوعآنچه تأیید شدهآنچه تأیید نشده
هویت پرداخت‌کنندهDAB باید نام و پاسپورت یا شماره شناسایی خارجی کسی را داشته باشد که ارز را فروخته؛ فروش فقط به دست خریدار، فروشنده یا وکیل/نماینده آن‌هاستاینکه پرداخت از حساب شخص ثالث در عمل چگونه بررسی می‌شود
زمینه تحریمOFAC در ۵ اکتبر ۲۰۲۶ به بانک‌های خارجی هشدار داد که تعامل با بانک‌های تحریم‌شده ایرانی می‌تواند به تحریم خودشان برسد (هشدار OFAC)؛ همان هشدار از تحریم یک بانک مستقر در ترکیه در ۴ سپتامبر ۲۰۲۶ هم نام می‌برد؛ فرمان اجرایی ۱۳۵۹۹ اموال مؤسسات مالی ایران را مسدود کرده است (صفحه OFAC)اینکه هر بانک ترکیه‌ای چه سیاستی می‌گیرد
حواله مستقیم از ایران—وجود مسیر قانونی یا مجاز برای حواله مستقیم بانک ایرانی به بانک ترکیه؛ منبع رسمی ندیدیم
مقررات سمت ایران—قواعد بانک مرکزی ایران برای خروج ارز؛ ما منبع رسمی نخواندیم
راه‌های غیررسمی—پیامدهای حقوقی هر روش غیررسمی؛ توصیه نمی‌کنیم
حق خرید ایرانیانبستگی به فهرست کشورها در تصمیم رئیس‌جمهور؛ جزئیات در خرید ملک در ترکیه—

نتیجه عملی: پرونده‌ای را آماده کنید که اگر بانک پرسید، با اسناد مستقل قابل توضیح باشد؛ تاریخ و مبلغ هر دریافت، منبع درآمد یا فروش دارایی، و نام صاحب پول. اگر بانک حواله یا حساب را نپذیرفت، دلیل را مکتوب بخواهید و به‌جای تغییر روش بدون مشورت، با وکیل صحبت کنید. برای آشنایی با یک بانک خصوصی بزرگ، آک بانک ترکیه را هم ببینید؛ پذیرش حساب و حواله همیشه به سیاست خود بانک بستگی دارد و ما ضمانتی برای پذیرش نمی‌دهیم.

اشتباه‌های رایج در پرداخت پول ملک

  • دادن پیش‌پرداخت بزرگ به بنگاه یا سازنده بدون قرارداد رسمی، بدون رسید با شماره واحد و بدون بررسی ثبت.
  • پرداخت به حساب شخصی کسی غیر از مالک یا شرکت سازنده، بدون سند نمایندگی.
  • نادیده گرفتن این‌که قیمت ثبت‌شده باید با DAB هم‌خوان باشد.
  • مبادله ارز در صرافی با نرخ بهتر و بعد دیدن این‌که DAB نمی‌دهد.
  • نوشتن قیمت دلاری در قرارداد و فراموش کردن ریسک تغییر نرخ تا روز DAB.
  • موافقت با کم‌اظهاری «برای کمتر پرداختن هارج» بدون در نظر گرفتن هارج تکمیلی، جریمه و مالیات فروش بعدی.
  • فرض این‌که پرداخت امن از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ همه چیز را حل می‌کند؛ سامانه فقط بها را پوشش می‌دهد و بقیه (شناسه، بدهی‌های ملک، DASK) سر جایشان است.
  • ندیدن وضعیت بدهی‌ها، رهن و بازداشت ملک در سند؛ انواع سند ملکی را ببینید.

چک‌لیست روش‌های پرداخت پول خرید ملک در ترکیه

  • شماره مالیاتی/شناسه خارجی و حساب بانکی را زود بگیرید.
  • از بانک پیش از حواله بپرسید: DAB صادر می‌کند؟ چه مدرکی برای منشأ پول می‌خواهد؟ نرخ تبدیل و کارمزد چقدر است؟
  • قرارداد وعده فروش را رسمی و با شماره بلوک و واحد ببندید.
  • مبلغ لیری روی DAB را با قیمت سند و مبلغ هارج مقایسه کنید.
  • هیچ مبلغی را نقد یا به حساب شخص ثالث ندهید.
  • نسخه DAB، دکونت، قرارداد، پیامک تاپو و سند را ثبت و نسخه پشتیبان کنید.
  • قبل از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ از تاپو و وکیل بپرسید پرداخت امن برای معامله شما چگونه اجرا می‌شود.
  • درباره مالیات فروش بعدی با مشاور مالیاتی صحبت کنید.

راهنماهای تکمیلی خرید و نگهداری ملک

منابع این راهنما

همه منابع زیر در ۱۶ اکتبر ۲۰۲۶ (۲۴ مهر ۱۴۰۵) باز و خوانده شد.

آیا می‌توانم برای خرید ملک در ترکیه پول را نقد بدهم؟

از نظر مسیر رسمی برای خریدار خارجی، نه؛ ماده ۱۳ بخشنامه سرمایه می‌خواهد ارز به اندازه قیمت فروش به بانک فروخته شود و DAB به تاپو برود. از ۱ دسامبر ۲۰۲۶ هم ممکن است پرداخت نقد خارج از سامانه پرداخت امن پذیرفته نشود. برای جزئیات [خرید ملک در ترکیه](https://118tr.net/buying-house-turkey/) را ببینید.

سند خرید ارز یا DAB دقیقاً چیست؟

سندی است که بانک پس از فروش ارز شما به بانک مرکزی صادر و با KEP به تاپو می‌فرستد؛ نام، پاسپورت یا شماره شناسایی خارجی، شماره ملک، معادل دلاری و عبارت ماده ۱۳ روی آن است. مبلغ لیری آن همان قیمت فروش اظهارشده است.

آیا می‌توانم ارز را در صرافی بفروشم و DAB بگیرم؟

متن ماده ۱۳ «بانک» را می‌گوید، نه صرافی؛ پس برداشت ما این است که DAB را باید بانک صادر کند. پیش از اقدام از بانک و تاپو بپرسید. درباره نرخ‌ها [صرافی‌های استانبول](https://118tr.net/currency-exchange-istanbul/) را ببینید.

آیا دوست یا فامیل می‌تواند به جای من ارز بفروشد؟

طبق بند ۴ ماده ۱۳، فروش ارز به بانک فقط توسط خریدار، فروشنده یا وکیل و نماینده آن‌ها ممکن است. پرداخت‌کننده دیگر در این بند نیامده است.

سامانه پرداخت امن چه زمانی اجباری می‌شود؟

طبق روزنامه رسمی ۱ اکتبر ۲۰۲۶ (شماره ۳۳۳۸۷)، تاریخ از ۱ ژوئیه به ۱ دسامبر ۲۰۲۶ تغییر کرد؛ وزارت قبلاً هم آن را به ۱ اکتبر انداخته بود. کارمزد و معافیت‌ها را پروتکل مشخص می‌کند و رقم آن را پیدا نکردیم.

آیا پرداخت امن جای DAB را می‌گیرد؟

در منابع رسمی که خواندیم رابطه این دو توضیح داده نشده و تأییدنشده است. DAB در ماده ۱۳ بخشنامه سرمایه آمده و پرداخت امن در آیین‌نامه تجارت ملک؛ پیش از ۱ دسامبر از تاپو یا وکیل بپرسید.

قیمت کمتر در سند چه خطری دارد؟

طبق ماده ۶۳ قانون ۴۹۲، مابه‌التفاوت تاپو هارجی به‌علاوه جریمه‌ای برابر آن مطالبه می‌شود، و در فروش بعدی مبنای سود هم می‌تواند پایین‌تر باشد. ما کم‌اظهاری را توصیه نمی‌کنیم و راهنمای [هزینه سند خانه](https://118tr.net/deed-costs-turkey/) را برای محاسبه پیشنهاد می‌کنیم.

آیا قرارداد را می‌توان با دلار نوشت؟

بین دو ساکن ترکیه، قیمت ارزی طبق بند g ماده ۴ مصوبه ۳۲ ممنوع است؛ اما ابلاغیه ۲۰۰۸/۳۲-۳۴ در ماده ۸ بند ۳ برای خریداری که با ترکیه پیوند شهروندی ندارد و ساکن آنجاست، آن را ممکن می‌داند. اما قیمت ثبت‌شده در سند طبق ماده ۱۳ به لیر است.

MASAK چه نقشی در خرید ملک دارد؟

MASAK هیئت تحقیقات جرائم مالی است؛ بانک، نوتر و بنگاه به‌عنوان یوکومل قانون ۵۵۴۹ در صورت شک به منشأ غیرقانونی پول باید معامله را بدون در نظر گرفتن مبلغ اعلام کنند. ما نام اداره تاپو را در فهرست یوکومل‌ها ندیدیم.

برای انتقال پول از ایران چه باید کرد؟

نمی‌توانیم راه دور زدن محدودیت‌ها را توصیه کنیم و مقررات رسمی سمت ایران را نخوانده‌ایم. از OFAC می‌دانیم بانک‌های خارجی در ۵ اکتبر ۲۰۲۶ هشدار گرفته‌اند؛ برای مسیر مجاز با وکیل دارای پروانه و بانک مشورت کنید. [افتتاح حساب بانکی برای ایرانیان](https://118tr.net/iranian-bank-accounts-turkey/) مدارک را توضیح می‌دهد.

آیا برای خرید ملک شماره مالیاتی لازم است؟

صفحه Your Key می‌گوید اگر شماره شناسایی خارجی نبود تاپو تخصیص می‌دهد و اگر Göç İdaresi جواب نداد، با شماره مالیاتی می‌توان ادامه داد. بانک و حساب هم معمولاً به آن نیاز دارند؛ [شماره مالیاتی ترکیه](https://118tr.net/tax-number-turkey/) را ببینید.

اگر وام بگیرم DAB چطور می‌شود؟

بند ۷ ماده ۱۳ می‌گوید برای خریدار خارجیِ غیرمقیم تنها وام ارزی داده می‌شود و مبلغ وام پیش از تاپو به بانک مرکزی فروخته و به DAB وصل می‌شود. وضعیت ایرانیان در [وام خرید خانه برای خارجی‌ها](https://118tr.net/mortgage-for-foreigners-turkey/) آمده است.

رسید پرداخت چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

باید نام و شناسه دو طرف، شماره بلوک و واحد، مبلغ و ارز، تاریخ و علت پرداخت را داشته باشد و امضا شود. ماده ۱۰۳ قانون تعهدات حق گرفتن رسید را به پرداخت‌کننده می‌دهد، اما دکونت بانک و DAB مدارک اصلی‌اند.

جهت دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان 118 ترکیه شماره واتساپ خود را وارد کنید

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

اشتراک گذاری این مطلب

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید:

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *