موزه معصومیت استانبول
- 11 ژوئن 2020
«موزه معصومیت استانبول» به ترکی (Masumiyet Müzesi) و به انگلیسی (The Museum of Innocence) یکی از موزه های استانبول است که در قسمت اروپایی این شهر، در منطقه بی اوغلو (Beyoğlu) و نزدیک خیابان استقلال استانبول (Istiklal Caddesi) واقع شده است. در محدوده موزه معصومیت استانبول می توانید به دیگر جاهای دیدنی استانبول مثل موزه هنرهای مدرن استانبول و پل گالاتا نیز سر بزنید. در ادامه این مطلب با موزه معصومیت و سازنده ی آن اورهان پاموک بیشتر آشنا خواهیم شد.
موزه معصومیت استانبول (Masumiyet Müzesi)
موزه معصومیت استانبول در واقع اولین موزه ی دنیا است که بر اساس یک رمان ساخته شده است. رمان (موزه معصومیت) یا (Masumiyet Müzesi) نوشته اورهان پاموک نویسنده ترک و یکی از برندگان جوایز نوبل اهل ترکیه است. موزه ای در قلب شهر تاریخی استانبول که دیدار از آن به مانند «دیدن» و «شنیدن» رمان اورهان پاموک است.
موزه معصومیت استانبول (The Museum of Innocence) نام رمانی است که ارهان پاموک در سال ۲۰۰۸ آن را منتشر کرد و پس از چهار سال یعنی درسال ۲۰۱۲ نام موزه ای در استانبول شد. اورهان پاموک از همان ابتدای دهه ۹۰ میلادی ایده ی ایجاد موزه و نوشتن رمان را با هم پیش برد. اورهان پاموک رمان را با جمع آوری اشیا شروع کرد و همزمان با آن ایده ایجاد موزه را نیز پیش برد. موزه معصومیت پیش از آن که در بهار سال ۲۰۱۲ به نمایش عموم درآید در داخل خود رمان شکل گرفته بود.
تاریخچه ساخت موزه معصومیت (Masumiyet Müzesi)
ساختمان موزه معصومیت استانبول، خانه ای قدیمی و سه طبقه ای است که در سال ۱۸۹۷ ساخته شد. برای تبدیل این ساختمان به موزه، از یک معمار موزه آلمانی و دیگر افراد متخصص در این زمینه کمک گرفته شده است. موزه معصومیت با چیدمانی شگفتآور درسال ۲۰۱۲ به روی علاقه مندان گشوده شد.
بخش موزه منطبق بر ۸۳ فصل رمان طراحی شده است. نکته جالب این است که پاموک صرفا در هر بخش به بازنمایی آنچه در کتاب نوشته شده بسنده نکرده، بلکه هر بخش تصویری از استانبول و حال و هوای یک زمان معین را تداعی میکند که داستان در بسترش روایت شده است. اورهان پاموک هر آنچه که در این رمان توصیف کرده و توسط شخصیت های کتابش پوشیده، دیده و یا شنیده شده اند را جمع آوری کرده است. این اشیا هم اکنون در موزه ای که هم در داخل رمان و هم در دنیای واقعی به نمایش عموم در آورده است، موجود است.
داستان رمان موزه معصومیت چیست؟
رمان «موزه معصومیت» داستان عاشقانه ای است که بین سال های ۱۹۷۴ تا ۲۰۰۰ داستان عشق یک جوان به نام «کمال» از یک خانواده ثروتمند و باسواد با یک دختر زیبا از اقوام فقیرش به نام «فوسون» را بیان می کند. این رمان تصویری از جوامع آن سال های ترکیه را به نمایش می گذارد. به علاوه، رمان موزه معصومیت، وقایع اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و تاریخی دوران سخت گذر ترکیه را شرح می دهد. خوانندگان همچنین در این رمان به خاطرات گذشته شخصیت های داستان می روند که با دقت و ظرافت بالایی توصیف شده اند.
رمان در بیش از ۶۰ کشور دنیا منتشر شده و داستان عشق یک جوان به نام «کمال» از یک خانواده ثروتمند و باسواد با یک دختر زیبا از اقوام فقیرش به نام «فوسون» را بیان می کند. در این موزه اشیا روزمره مربوط به نیمه دوم قرن بیستم با حساسیتی خاص در جعبهها و ویترینهای زیبا به نمایش گذاشته شدهاند.
ترجمه فارسی رمان «موزه معصومیت» بهتازگی در ایران منتشر شده است. این کتاب را مریم طباطبائی ها به فارسی ترجمه کرده است. پیش از این نیز گلناز غبرایی ترجمه ای از این کتاب را با عنوان «موزه بیگناهی» از سوی انتشارات فروغ در کلن و در تابستان ۲۰۱۳ به انتشار رسانده بود.
اشیاء موزه معصومیت استانبول
اورهان پاموک همه ی اشیا، مناظر و عکس هایی که در رمان تشریح می شوند را در موزه جمع آوری کرده و به نمایش گذاشته است. وی در این رمان به فکر روایت یک داستان رمانتیک نیست. او در خلال این داستان استانبول را شهری در حال گذر از سنت به مدرنیته ترسیم می کند که بین آزادی های زندگی مدرن و سنتی اش همزیستی دشواری وجود دارد؛ این موزه نمایان کننده زندگی قشر وسیعی از مردمانی است که در آن دوران زیسته اند.
پاموک تاکید می کند که هر دو ایده یعنی رمان و موزه در دل هم رشد کردند. وی در این باره میگوید:
موضوع این نبود که من یک کتاب موفق نوشته باشم و بعد فکر کنم که حالا می توانم موزه ای هم بر مبنای این کتاب درست کنم. وقتی دخترم کوچک بود، هر روز او را به مدرسه می بردم و هر روز از برابر یک ساختمان عبور میکردم که نبش یک خیابان قرار داشت. ناگهان، یک روز، فکری عجیب به سرم راه پیدا کرد که داستانی درباره این خانه بگویم. به همین دلیل آن را خریدم و شروع به نوشتن کردم
اورهان پاموک
چیدمان موزه معصومیت (Masumiyet Müzesi)
در موزه معصومیت استانبول ۸۳ بخش موزه منطبق بر ۸۳ فصل رمان طراحی شده اند. هر بخش تصویری از استانبول می دهد و حال و هوای یک زمان معین را تداعی می کند که داستان در بسترش روایت شده است. هر دوطبقه بهگونه ای طراحی شده که بیننده از هر نقطه بتواند به تمام زوایای آن طبقه تسلط داشته باشد.
۴۲۱۳ ته سیگاری بر روی یکی از دیوارهای موزه نصب شده که زیر هر کدامشان قصه ای، ماجرایی یا تاریخی به چشم می خورد. این دیوار همانند نوعی تقویم است. اگر کتاب را هم نخوانده باشید با خواندن متن نوشته شده زیر هر ته سیگار می توانید بفهمید در آن لحظه فسون چه می کرده یا کمال موقع ملاقات او در چه اندیشه ای بوده است.
در بخش هایی از موزه معصومیت استانبول، فیلم هایی نمایش داده می شود که در اواخر دهه پنجاه، شصت و هفتاد میلادی در استانبول تصویربرداری شده اند. فیلم های سیاه و سفیدی که فضای حزن آلود آن روز های استانبول را برایمان تداعی می کنند. دوران حزن و دلتنگی که قهرمان داستان، کمال، به خیابان های استانبول می رفت. حضور در محله های فقیر نشین و دیدن تصویر معشوق در جای جای شهر باعث می شد او جغرافیای استانبول را به گونه ای دیگر کشف کند.
در موزه معصومیت استانبول، روی یکی از دیوارها مجموعه ای از سینمای دهه شصت و هفتاد ترکیه نمایش داده می شود. پاموک میگوید این کار را برای ادای دین به سینمای ترکیه کرده است. سینمایی که در سال های نوجوانی اش به هیچ وجه مورد توجه طبقه روشنفکر جامعه نبوده است و در بسیاری مواقع به آن کم لطفی شده است.
تصاویری از خیابان استقلال، سینماهای مشهور آن سال ها، عکسهای قدیمی که پاموک در سال های نوجوانی خود از خیابان های نزدیک به محل فعلی موزه گرفته است و خیلی جزئیات دیگر که برگرفته از رمان هستند، موزه را برای ما به جهان عینی داستان تبدیل میکنند.
موزه معصومیت، برخلاف دیگر موزه های ترکیه سرشار از زندگی است. اشیای آن، همه یا مربوط به زندگی روزمره دهه هفتاد مردم استانبول هستند یا اشیایی خیالی که پاموک آن ها را به صورت سفارشی ساخته است تا همه چیز در موزه و رمان با هم منطبق باشد.
راهنمای صوتی در موزه معصومیت
در این موزه همچنین می توانید از راهنمای صوتی به زبان ترکی استانبولی و انگلیسی نیز استفاده کنید. هزینه استفاده از این راهنما برای هر نفر بنا به اطلاعات موجود در وبسایت رسمی موزه معصومیت ۵ لیر می باشد.
نحوه دسترسی به موزه معصومیت استانبول
موزه معصومیت استانبول در منطقه ای بین خیابان استقلال و منطقه توپخانه (Tophane) واقع شده است. این موزه در منطقه بی اوغلو استانبول، محله فیروز آقا (Firuzağa)، خیابان چوکورجوما (Çukurcuma) در ساختمانی سه طبقه و قدیمی قرار گرفته است. از مناطق تکسیم، توپخانه، جهانگیر (Cihangir) و گالاتاسرای در استانبول با پیاده روی ۸ الی ۱۲ دقیقه ای می توانید به موزه معصومیت استانبول برسید.
اگر هم قصد داشتید با ترموای (Tramvay) به موزه بروید، در ایستگاه توپخانه (Tophane) پیاده شده و پس از ۸ دقیقه پیاده روی به موزه معصومیت استانبول خواهید رسید.
توصیه می کنیم هنگام بازدید از این موزه به موزه هنرهای مدرن استانبول نیز سر بزنید.
آدرس و شماره تلفن موزه معصومیت
استانبول، بی اوغلو (Beyoğlu)، محله فیروز آقا (Firuzağa)، خیابان چوکورجوما (Çukurcuma)، بن بست دالگیچ (Dalgıç) شماره ۳۴۴۲۵
شماره تماس
۰۰۹۰۲۱۲۲۵۲۹۷۳۸
هزینه بازدید از موزه معصومیت استانبول چقدر است؟
- روزهای بازدید سه شنبه، چهارشنبه، جمعه، شنبه و یک شنبه از ساعت ۱۰ الی ۱۸ می باشد. (تا ساعت ۱۷:۳۰ فروش بلیط انجام می شود)
- بازدید از موزه در روزهای پنج شنبه از ساعت ۱۰ الی ۲۱ می باشد. (تا ساعت ۲۰:۳۰ فروش بلیط انجام می شود)
- موزه معصومیت استانبول فقط روزهای دوشنبه، روز عید قربان و روزهای نخستین ماه رمضان تعطیل است.
- در صورت بردن کتاب همراه خود، ورود شما به داخل موزه رایگان خواهد بود زیرا بلیط ورودی در داخل کتاب موجود است.
- جهت تهیه بلیط می بایست به گیشه جنب ورودی موزه مراجعه کنید.
- هزینه بلیط ورودی ۳۰ لیر بوده و برای دانش آموزان و دانشجویان ۲۰ لیر است.
اگر نظر و یا تجربه ای در مورد موضوع این مقاله دارید، لطفا با همه به اشتراک بگذارید.