مسجد اورتاکوی استانبول
- 26 آگوست 2020
مسجد اورتاکوی (Ortaköy Mosque)
مسجد اورتاکوی استانبول (Ortaköy Mosque) یکی از مساجد معروف و قدیمی استانبول است که در محله اورتاکوی (Ortaköy) یکی از محله های معروف استانبول واقع شده است. مسجد اورتاکوی که در منطقه بشیکتاش استانبول و در قسمت اروپایی این شهر واقع شده است را می توان به عنوان یکی از جاهای دیدنی استانبول معرفی کرد که با جاذبه هایی مثل کاخ دولما باغچه، موزه معصومیت استانبول، مرکز خرید جواهر استانبول و مرکز خرید زورلو سنتر فاصله آنچنانی ندارد.
اورتاکوی (Ortaköy) یکی از جذاب ترین و شیک ترین محله های استانبول به حساب می آید که حدودا ۱۰ هزار نفر جمعیت دارد. اورتاکوی را بهترین منطقه برای خوردن غذای خیابانی ترکی با نام کومپیر می دانند که از معروف ترین غذاهای ترکیه است. این محله در زمان عثمانی یک دهکده ماهیگیری کوچک و محل رفت و آمدهای زیاد مقامات عثمانی بود به دلیل جاذبه های زیاد این منطقه بعد از گذشت سالیان سال این منطقه هنور هم مقصدی برای مردمان محلی ترکیه و گردشگران خارجی است.
اکثر توریست های استانبول در سفر خود به این شهر بازدید از مساجد استانبول را در برنامه های گردشی خود قرار می دهند لذا آشنایی با مسجد اورتاکوی می تواند به آنان در انتخاب مسجد موردنظرشان کمک کند. این محله به دلیل قرار گیری مسجد اورتاکوی و خانه های قدیمی که بازسازی شده اند مقصد بسیاری از گردشگران بخصوص برای گشت شبانه است.
تاریخچه مسجد اورتاکوی
در سال ۱۷۲۱، به دستور دامادِ وزیر ابراهیم پاشا (Vizier Ibrahim Pasha)، مسجدی در محدوده کنونی مسجد اورتاکوی ساخته شد. معمار این سازه، محمود آقا (Mahmut Ağa) بود؛ اما بنای ساخته شده در جریان شورش پاترونا خلیل در سال ۱۷۳۰ به کلی نابود شد؛ تا اینکه مسجد اورتاکوی بین سال های ۱۸۵۴ و ۱۸۵۶ به دستور سلطان عبدالمجید اول ساخته شد.
در سال ۱۹۶۰ بر اساس سنجش هایی که بر روی این بنا انجام گرفت مشخص شد که خطر ریزش آن را تهدید می کنید و در نتیجه این اتفاق مسئولان دستور تقویت ساختمان مسجد اعلام شد و در سال ۱۹۸۴، این مسجد به دلیل آتش سوزی صدمه دید. پس تمام بنا را باری دیگر بازسازی کردند و اینگونه سازه، جلوه تماشایی گذشته اش را باز پس گرفت.
معماری داخلی و خارجی مسجد اورتاکوی
معماری مسجد توسط فردی به نام گربت امیرا بلیان (Garabet Amira Balyan) و پسرش، نیکوقوس بالیان (Nikoğos Balyan) صورت گرفت. این دو قبلا معماری کاخ دولماباهچه را نیز بر عهده داشتند. سبکی که برای ساخت این مسجد در نظر گرفته نئوباروک بوده است.
در طول تاریخ مسجد اورتاکوی بارها مورد بازسازی قرار گرفته است و آخرین بازسازی که در این مسجد صورت گرفت سال ۲۰۱۳ بود. در حال حاضر اوتاکوی چهره تازه ای دارد که با توجه به موقعیت قرارگیری آن که در کنار تنگه بسفر همچون نگینی در شهر می درخشد. تقابل این مسجد با پل مدرن بسفر که در پس زمینه اش قرار دارد فرصت خوبی را برای عکاسی به بازدیدکنندگان ارائه می دهد.
ورودی اصلی این مسجد در قسمت شمالی آن است. از پله های مسجد که بالا می روید می توانید ساختمان های حرم را که روبرویتان قرار دارند را مشاهده کنید. در دو طرف مسجد مسیرهایی وجود دارد که بسیار ساده هستند و برای نمازگزاران تعبیه شده اند. خانم ها معمولا در این بخش ها به نماز می ایستند دقیقا جایی که چشم اندازی بی نظیر از تنگه بسفر در جلو چشم نمازگزاران جلوه گری می کند و این خود یک نمونه از جذابیت های مسجد اورتاکوی استانبول می باشد.
کمی که پله های مستقیم ادامه دهید، با زیباترین قسمت مسجد اورتاکوی مواجه خواهید شد. جایی که لوسترهای زیبا در ردیف هم قرار داده شده اند. در داخل ساختمان، نام های الله و چهار خلیفه سنی ها با خط نستعلیق به چشم می خورد. همه این نوشته ها، توسط خود سلطان عبد المجید اول خطاطی شده اند. در هنگام نماز جماعت، آقایان در این جا به نماز می ایستند.
مسجد اورتاکوی دو مناره دارد و بر روی هر کدام از مناره ها، یک شرفه به چشم می خورد. فرورفتگی روی مناره ها با مرمر سفید و موزاییک تزئین شده و بالاترین بخش مناره ها را از سنگ مرمر ساخته اند و رویش با سنگ آذرین پوشیده شده است. نمای خارجی مسجد اورتاکوی استانبول از جنس سنگ مرمر است و با کمی دقت به آن متوجه خواهید شد که برجسته کاری ها و نقش و نگارهای زیادی را شامل می شود.
بر روی بخش اصلی ساختمان مسجد اورتاکوی گنبدی زیبا به چشم می خورد. در این بخش از مسجد دو ردیف پنجره وجود دارد که نور کافی را برای مسجد فراهم می آورند. این پنجره های وسیع و بلند به گونه ای طراحی شده اند که نور متغیر تنگه بسفر را به داخل مسجد منعکس می کنند.
جاهای دیدنی اطراف مسجد اورتاکوی
از جاذبه های دیدنی اطراف مسجد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پارک ییلدیز (Yildiz park)
- کاخ دلمه باغچه (Dolmabahçe Palace)
- کاخ چراغان (Ciragan Palace Kempinski)
- کلیسای ارمنی کاتولیک (Surp Krikor Lusavori)
- کلیسای ارتودوکس (Ayios Fokas)
- کنیسه (Etz Ahayim) یا در ترکی (Hayat Ağacı)
- ساحل و میدان محله اورتاکوی
- حمام تاریخی اورتاکوی (Tarihi Ortaköy Hamamı)
- کلاب های استانبول مثل Sortie، Ruby و The House Café Ortaköy
نحوه دسترسی به مسجد اورتاکوی استانبول
از مناطق بشیکتاش و کاباتاش در استانبول می توانید با اتوبوس های شهرداری IETT به محله اورتاکوی بروید و از آن جا به مسجد. برای رسیدن به کاباتاش می توانید سوار خط تراموای Bağcılar-Kabataş (خط T1) شوید. اگر از قسمت آسیایی استانبول می خواهید به محله اورتاکوی بروید ابتدا باید از منطقه کادیکوی استانبول یا اوسکودار (Üsküdar) سوار کشتی های شهری شوید و به بشیکتاش بروید. از آنجا ۲۰ الی ۲۵ دقیقه پیاده روی کنید به مسجد ارتاکوی خواهید رسید. همچنین می توانید از بشیکتاش سوار اتوبوس های شهرداری شوید.
برای دسترسی به مسجد از میدان تکسیم سوار دولموش های زرد رنگ شده و به بشیکتاش بروید. از بشیکتاش به راحتی پیاده یا با اتوبوس می توانید به محله اورتاکوی برسید.
جهت دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان 118 ترکیه شماره واتساپ خود را وارد کنید
- برچسب ها: استانبول, استانبول اروپایی, دیدنی های استانبول
اگر نظر و یا تجربه ای در مورد موضوع این مقاله دارید، لطفا با همه به اشتراک بگذارید.