Skip to content

کاخ دولما باغچه استانبول

کاخ دولما باغچه استانبول 19

کاخ دولما باغچه استانبول (Dolmabahçe Palace) ازکاخ های قدیمی و با شکوهی است که در این شهر ساخته شده است. کاخ دلمه باغچه بین سال های ۱۸۴۳ و ۱۸۵۶ به دستور عبدالمجید یکم، سی و یکمین پادشاه عثمانی بنا شد. در ادامه به معرفی بیشتر این کاخ توریستی خواهیم پرداخت.

دسترسی آسان به عناوین این مقاله:

کاخ دولما باغچه

معرفی و مشخصات کاخ دولما باغچه استانبول

کاخ دولما باغچه استانبول (دلمه باغچه) با لقب بزرگ ترین کاخ شهر در قلب استانبول قرار گرفته است. دولما باغچه بزرگترین کاخ کشور ترکیه و یکی از اصلی ترین جاهای دیدنی استانبول است که ۴۵ هزار مترمربع وسعت دارد. در تزیین این کاخ لوکس بیشتر از طلا و کریستال استفاده کرده و آن را به سبک بناهای اروپایی ساخته اند؛ در حالی که کاخ توپکاپی، که پیش تر به عنوان اقامتگاه و مرکز سیاسی حکومت عثمانی شناخته می شد، با کاشی های شهر ایزنیک (İznik) و کنده کاری سبک عثمانی تزیین شده است.

کاخ دلمه باغچه دارای ۳ طبقه است و درون آن، ۲۸۵ اتاق، ۴۶ سالن، ۶ حمام ترکی و ۶۸ سرویس بهداشتی وجود دارد. از لحاظ کارکردی می توان عناصری از زندگی سنتی عثمانی ها و همچنین ویژگی خانه های سنتی ترکیه را در این مکان دید.

درون این کاخ زیبا، چند بخش اصلی وجود دارد که در هرکدام، مبلمان و وسایل بسیاری لوکسی به کار رفته است، علاوه بر بخش های داخلی، در فضای بیرونی کاخ هم سازه هایی نظیر برج ساعت و مسجد دلمه باغچه به چشم می خورند و باغی تماشایی فضای اطراف کاخ را در بر گرفته است. در ادامه تاریخچه، معماری و بخش های مختلف دولما باغچه را بررسی خواهیم کرد.

کاخ دولما باغچه استانبول 1

تاریخچه کاخ دولما باغچه (Dolmabahçe Palace)

قدمت کاخ دلمه باغچه به اواسط قرن ۱۹ بر می گردد، دورانی که مراحل ساختش از سال ۱۸۴۳ تا ۱۸۵۶ به طول انجامید. سلطان عبدالمجید، سی و یکمین سلطان عثمانی، کسی بود که دستور ساخت کاخ دلمه باغچه را داد.

ساخت قصری با این ویژگی‌ها ۵ میلیون لیر طلایی عثمانی هزینه در بر داشت و به طور کلی ۳۵ تن طلا در آن به‌کار رفت. این هزینه در سال ۲۰۱۳ برابر با ۱/۵ میلیون دلار آمریکا بود که در حال حاضر با توجه به نسبت دلار به لیر ارزش خیلی بیشتری دارد.

سلطان عبدالمجید آخرین پادشاهی بود که در کاخ دولما ‌باغچه زندگی کرد و آتاتورک نیز آخرین مقام بالامرتبه‌ ترکیه بود که مدتی را در این قصر گذراند، از آن به بعد کاخ دولما ‌باغچه به عنوان موزه و یک جاذبه‌‌ گردشگری شناخته شد.

کاخ دولما باغچه استانبول 2

معماری کاخ دولمه باغچه (Dolmabahçe Palace)

معماری دولما باغچه از هر نظر کامل است، در ساخت آن از معماری نئوکلاسیک، باروک، روکوکو و معماری سنتی عثمانی الهام گرفته شده است. در دکوراسیون این کاخ تاثیرات زیادی از معماری اروپایی و هنر و فرهنگ عثمانی نیز دیده می‌شود. همچنین جالب است بدانید که دولما باغچه توسط معمار ارشد دربار عثمانی به دستور سلطان عبدالمجید ساخته شد.

  واندرلند اوراسیا آنکارا

معماری به نام سعید آقا، مسئول ساخت کاخ رویایی سلطان عبدالمجید شد؛ تلاش ‌های این معمار بود که‌کاخ دلمه ‌باغچه به شکل امروزی در آمده است.

کاخ دولما باغچه استانبول 3

بخش های مختلف کاخ دلمه باغچه

مابینی – همایون یا سلاملیک (Mabeyn-i Humayun – Selamlik)

طبقه اول این کاخ زیبا سلاملیک (Selamlik) نام دارد. ورودیِ این بخش، به باغی در غرب کاخ متصل می شود. در کاخ دولما باغچه، سلاملیک یا مابینی همایون جایی بود که امور دولتی در آن صورت می گرفت و ورود خانم ها به این قسمت از کاخ ممنوع بود و هم از منظر سیاسی و هم از جهت شکوه و زرق و برق مهمترین قسمت کاخ به حساب می آید.

  واندرلند اوراسیا آنکارا

در اتاق ها و سالن های این قسمت، مبلمان لوکس و چشمگیر، فرش های دست‌باف شهر هرکه (Hereke)، شومینه های زیبا و چلچراغ های کریستالی دیده می شود که همگی برای تاکید بر شکوه و جلال امپراتوری عثمانی تعبیه شده بودند.

بخش سلاملیک، از یک سو به تنگه بسفر رو دارد و از سوی دیگر به خشکی. جالب آن که در گذشته اتاق هایی که رو به تنگه بودند به خاطر چشم انداز تماشایی شان ارزش بیشتری داشتند و به همین خاطر، وزیر اعظم، سران امپراتوری عثمانی و وزرای دولت در آن ها اقامت می کردند.

برخی از مهمترین سالن ها و بخش های سلاملیک عبارتند از:تالار صورتی یا (Pink Hall) درست در کنار تالار آبی قرار دارد و ابعادش کمی از آن تالار کوچک تر است. در گذشته مادر سلطان و دیگر بانوان اشرافی در این تالار به خوشامدگویی از میهمانانشان می پرداختند.

  • سالن سفرا
  • اتاق سرخ
  • راه پله کریستالی
  • زولوچین (Zulvecheyn)
کاخ دولما باغچه استانبول 4

حرمسرا یا حرم همایونی (Harem-i Humayun)

حرم همایونی بخش خصوصی کاخ دلمه باغچه بود که به سلطان و خانواده اش تعلق داشت. این بخش که به وسیله یک راهروی باریک به سلاملیک متصل می شود در گذشته به صورت شبانه روزی توسط گارد سلطنتی تحت نظارت بود و هیچ مردی به جز سلطان و خواجه های حرمسرا اجازه ورود به آن را نداشتند.

با وجود آنکه کاخ دلمه باغچه به صورت کلی از معماری کاخ های اروپایی الهام گرفته است؛ اما در معماری حرم همایونی کمتر این سبک به چشم می خورند. درون حرمسرا، اتاق هایی برای همسران رسمی سلطان، سوییت های ویژه ای مخصوص خود او، اقامتگاهی برای مادرش و تعدادی اتاق دیگر برای زنان صیغه ای وجود داشته است.

همچنین اتاق هایی در حرمسرا به چشم می خورد که در گذشته برای مطالعه و آموزش کودکان کم سن سلطان مورد استفاده قرار می گرفتند. از دیدنی های حرمسرا می توان به فرش ها و گلیم های زیبا، مبلمان لوکس، گلدان، نقاشی های روغنی، تابلوهای خطاطی و … اشاره کرد. 

در سمتی از حرمسرا که رو به تنگه بسفر قرار گرفته است، تالارهای باشکوهی به چشم می خورند که در میان آن ها دو تالار آبی و صورتی از همه محبوب تر هستند.

کاخ دولما باغچه استانبول 5

از دیگر قسمت های این بخش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تالار آبی یا (Blue Hall) که با عنوان سالن تشریفاتی هم شناخته می شود، به ملاقات های سلطان با مردم وبعضی جشن ها اختصاص داشت.
  • تالار صورتی یا (Pink Hall) درست در کنار تالار آبی قرار دارد و ابعادش کمی از آن تالار کوچک تر است. در گذشته مادر سلطان و دیگر بانوان اشرافی در این تالار به خوشامدگویی از میهمانانشان می پرداختند.
  • کتابخانه ای درون اقامتگاه سلطان که در حرمسرا واقع شده است قرار دارد که توسط آخرین پادشاه عثمانی، عبدالمجید دوم، جمع آوری شده بود و همچنین، کتاب هایی از آتاترک و اینانلو (اولین و دومین روسای جمهوری ترکیه) نیز در این مکان به چشم می خورد.
  • اتاق کمال آتاترک، بنیانگذار و اولین رئیس جمهور ترکیه، آخرین روزهای زندگی اش را در یکی از اتاق های بخش حرمسرا سپری می کرد. او سرانجام در روز ۱۰ نوامبر ۱۹۳۸، در ساعت ۰۹:۰۵ صبح، در بستر بیماری درگذشت. پس از مرگ این رئیس جمهور، بر روی تخت خواب پرچم ترکیه را پهن و ساعت اتاق را به روی ۰۹:۰۵ متوقف کردند.
کاخ دولما باغچه استانبول 6

تالار تشریفات

تالار تشریفات در میان دو بخش سلاملیک و حرم قرار گرفته است و به عنوان بلندترین و باشکوه ترین سالن کاخ شناخته می شود. مساحت این سالن مربعی شکل، ۲ هزار مترمربع و ارتفاع سقف آن، ۳۶ متر است. همچنین این تالار به وسیله ۵۶ ستون، از دیگر بخش های کاخ جدا می شود.

  شهر تاریخی سافران بولو

یکی از شاخص ترین تزیینات این تالار، چلچراغی کریستالی با ۴/۵ تن وزن است که تا مدت ها تصور می شد از طرف ملکه ویکتوریا، به امپراتوری عثمانی هدیه داده شده است؛ اما در سال ۲۰۰۶ رسیدی پیدا شد که نشان می داد دولت عثمانی هزینه این چلچراغ را تمام و کمال پرداخته است. علاوه بر این چلچراغ باشکوه، فرش های دست ‌باف هرکه (Hereke) از مهمترین های این بخش هستند.

کاخ دولما باغچه استانبول 7

در طول زمستان، گرمای این تالار را با حرارتی تامین می کردند که از طریق سیستم گرمایشی از پایین ۵۶ ستون تالار ساطع می شد؛ به طوری که حتی در سردترین روزهای سال هم این سالن، دمایی مناسب داشت. البته معمولا سه روز زمان می برد تا سالن تشریفات به قدر کافی گرم شود و برای پذیرایی از میهمانان مناسب باشد.

کاخ دولما باغچه استانبول 8

موزه های کاخ دلمه باغچه

در کاخ دولما ‌باغچه چند موزه وجود دارد که از بهترین موزه های استانبول محسوب می شوند. این موزه ‌ها شامل:

  • موزه نقاشی
  • موزه‌ موسیقی آینالیکاواک (aynalikavak)
  • موزه‌ ساعت دولما ‌باغچه
  • موزه‌ کالکشن ‌های قصر (place collection)
کاخ دولما باغچه استانبول 9

هزینه ورودی کاخ دولما باغچه و زمان بازدید از آن

ورودی کاخ دولما باهچه در کل ۹۰ لیر است ولی به دلیل اینکه کاخ دلمه باهچه از قسمت های مختلفی تشکیل شده است قیمت بلیط ورودی به آن ها نیز متفاوت است:

  • بازدید از بخش سلاملیک (Selamlik) ۹۰ لیر است.
  • برای بازدید از بخش حرمسرا و قسمت های مختلف آن ۶۰ لیر هم علاوه بر هزینه اصلی بپردازید
  • هزینه بازدید از موزه‌ کالکشن ‌های قصر (place collection) ۳۰ لیر است.
  • لازم به ذکر است که برای شهروندان ترک  ۵۰ درصد تخفیف اعمال می گردد.
  • به جز روزهای دوشنبه که تعطیل است همه روزه از ساعت ۹ الی ۱۷ می توانید از این کاخ دیدن کنید.
کاخ دولما باغچه استانبول 10

چگونه به کاخ دولمه باغچه برویم؟

برای بازدید از کاخ دولما باغچه اگر در میدان تکسیم هستید، سوار قطار زیرزمینی فونیکولار شوید و به کاباتاش بروید. کاخ دولماباغچه ۳۰۰-۴۰۰ متر با ایستگاه کاباتاش فاصله دارد که با دنبال کردن تابلوها به آن خواهید رسید. اگر در منطقه سلطان احمد هستید سوار تراموا شوید و در کاباتاش پیاده شوید تا به کاخ دولما باغچه برسید.

کاخ دولما باغچه استانبول 11

آدرس کاخ دولما باغچه

منطقه بشیکتاش استانبول، محله‌ی ویشنه زاده، کاخ دلمه ‌باغچه

  کوه نمرود جاذبه ای اسرار آمیز

Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul, Turkey

کاخ دولما باغچه استانبول 12

کاخ دولما باغچه بر روی نقشه

جهت دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان 118 ترکیه شماره واتساپ خود را وارد کنید

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید:

اگر نظر و یا تجربه ای در مورد موضوع این مقاله دارید، لطفا با همه به اشتراک بگذارید.


افزودن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا پیش از تماس با ما این موارد را در نظر بگیرید:

  1. با این شماره تنها جهت خرید و اجاره ملک در ترکیه تماس بگیرید. 
  2. امکان پاسخگویی در روزهای یکشنبه وجود ندارد.
  3. لطفا پیغام خود را به صورت متن یا پیام صوتی ارسال نمایید و از تماس صوتی خودداری کنید.
  4. این خانه ممکن است به فروش رفته و یا اجاره داده شده باشد، اما موارد مشابه همواره موجود است.
  5. ما در استانبول اروپایی، شهر آلانیا و آنتالیا فعال هستیم.

دریافت مشاوره حقوقی اختصاصی

در صورتیکه تمایل به دریافت مشاوره حقوقی اختصاصی توسط وکیل مجموعه ما دارید، می توانید از طریق لینک زیر وارد واتساپ شده و وقت مشاوره دریافت نمایید. 

×