کاخ توپکاپی استانبول
- 12 می 2020
یکی از جاهای دیدنی استانبول کاخ توپکاپی است که هر بیننده ای را وسوسه به بازدید و کندو کاو بیشتر در مورد آن می کند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با قصر و کاخ معروف و قدیمی عثمانیان و تاریخچه ی شگفت انگیز آن آشنا خواهیم کرد.
معرفی موزه و کاخ توپکاپی استانبول (Topkapi Palace Museum)
کاخ توپکاپی (Topkapi Sarayi) نزدیک موزه ایاصوفیه استانبول، موزه باستان شناسی استانبول و بازار بزرگ استانبول واقع شده است. ساخت کاخ توپکاپی از سال ۱۴۶۶ آغاز شد و در سال ۱۴۷۸ به پایان رسید. موزه وکاخ توپکاپی محل سکونت سلاطین عثمانی، حرم سرا و دادگاه عثمانی و همچنین مرکز مدیریت حکومت بوده است. کاخ توپکاپی در واقع دومین کاخ عثمانیست که در استانبول بنا شد.بازار بزرگ استانبول | کاپالی چارشی (Kapalı Çarşı)
این کاخ ۴ قرن خانه سلاطین عثمانی بود و ۲۵ سلطان عثمانی در آن زندگی کردند، از سلطان مهمد دوم (Mehmet II) تا سلطان عبدالملک همگی در کاخ توپکاپی سکنی داشتند.
هر سلطانی که به تاج و تخت رسید، قسمتی را با معماری متفاوت به کاخ اضافه کرد و گاها به دلیل بلاهای طبیعی آتش سوزی و یا زلزله، به ویژه زمین لرزه ۱۵۰۹ و آتش سوزی ۱۶۵۵ کاخ بازسازی و بر آن تغییراتی اعمال شد.
این کاخ در سال ۱۹۲۴ بنا بر دستور آتاتورک و به عنوان موزه برای بازدید عموم گشوده شد. بسیاری از بخشهای کاخ توپکاپی وجود دارد که میتوان امروزه از آن بازدید کرد. نمایشگاه ها و سالنهای متعددی وجود دارند که در آنها هیچ مبلمان یا تزئیناتی وجود ندارد.
برخی از این سالن ها برای بازسازی بسته شدهاند ولی با این وجود دیدن کاخ میتواند نیمی از روز یک فرد علاقه مند را بگیرد. در نظر داشته باشید که در برخی از این سالنها مانند خزانه داری، مرکز لباس های سلطان و مرکز نگهداری از آثار مقدس، اجازه عکس گرفتن ندارید.
با بازدید از کاخ توپکاپی درواقع معماری ۴ قرن را خواهید دید چرا که هرگوشه از این کاخ نمایان گر یک معماری از دوره خاص است و در طول قرن ها بازسازی و گسترش یافته است.
تاریخچه کاخ توپکاپی
این کاخ در بازه زمانی قرنهای ۱۵ تا ۱۹ میلادی، مرکز سیاسی امپراتوری عثمانی به حساب میآمد و این شرایط تا زمان ساخت کاخ دلما باغچه (Dolmabahce Palace) در کنار دریا ادامه داشت
سلطان محمد دوم مشهور به ” سلطان محمد فاتح ” پس از فتح استانبول در سال ۱۴۵۳ میلادی، قصر امپراطوران بیزانس که بعد از جنگ به کل نابود و از بین رفته بود را گزینه مناسب و به اصطلاح در خور زندگی باشکوه و شاهانه خود نمی دید، بنابراین او تصمیم گرفت که در آن سال ها قصری جدید را بسازد و دستور طراحی و ساخت آن را داد و ساخت آن در سال ۱۴۷۸ به پایان رسید. وی این قصر را توپکاپی که به معنای ” دروازه توپ ” می باشد نامگذاری کرد.
او در مدت زمان ساخت این کاخ که بیش از ۱۰ سال به طول انجامید، اوقات خود را در قصر کوچک تری که امروزه در میدان بایزید به دانشگاه استانبول بدل شده است سپری میکرد. به محض اینکه او به کاخ توپکاپی (Topkapi palace) منتقل شد، کاخ قبلی با نام کاخ قدیمی و کاخ توپکاپی با نام کاخ جدید نامیده شدند.
تعداد ۷۰۰ تا ۸۰۰ ساکن در این کاخ حضور داشتند. این کاخ به شهری در دل یک شهر و بزرگ ترین کاخ جهان بدل شده بود. دیواره های اطراف این قصر طولی ۵ کیلومتری داشتند و مساحت داخلی آن در طول دوران ساختش به ۷۰۰ هزار متر مربع میرسید. در حال حاضر این کاخ قصر تنها ۸۰ هزار مترمربع مساحت دارد زیرا عملیات ساخت وساز در حیاط آن و به سوی بخش خارجی انجام شده است.
در ضمن توپکاپی مرکز اداری، تحصیلی و هنری حکومت عثمانی به مدت زمان چهارصد سال از زمان سلطان محمد دوم تا سلطان عبدالمجید یعنی سی و سومین سلطان عثمانی بوده. اگرچه عثمانی ها در قرن نوزدهم این قصر را ترک کردند و به هدف زندگی مدرن و اروپایی به قصر دلمه باغچه نقل مکان کردند اما قصر توپکاپی به دلیل اهمیت بسیار بالایی که برای عموم مردم و دولت داشت پابرجا ماند .
بخش های مختلف کاخ توپکاپی استانبول
کاخ توپکاپی دارای موزه، ساختمانهای متعدد و کلیسا می باشد. در ادامه با موزه ها و سایر بخش های دیدنی این کاخ آشنا خواهید شد.
موزه های کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی دارای موزه، ساختمانهای متعدد و کلیسا می باشد. در بخشی از این کاخ شما به موزه سلاح و ادوات جنگی می رسید که در آن سلاح های مربوط به دوران عثمانی نمایش داده می شود. موزه دیگر مربوط به ظروف چینی و ژاپنی می باشد که دارای قدمت و پیشینه زیادی هستند. قسمت دیگر مربوط به نمایش لوازم آشپزخانه در زمان های قدیم می باشد که از طلا و مس ساخته شده اند.
در موزه توپکاپی بخشی که مربوط به تاریخ اسلام می شود، حیرت برانگیز است. لوازمی مثل عصای موسی، خرقه و شمشیر پیامبر اسلام را در آن می توانید مشاهده کنید.
بخش دیگر مربوط به چینی ها و لیوان های اروپایی است که برای تزیینات در کاخ قرار داده بوده اند. چیزی حدود ۵۰۰۰ وسیله در این بخش جمع آوری شده است. موزه دیگری که باید حتما در بازدید از کاخ توپکاپی ترکیه سری به آن بزنید موزه جواهرات سلطنتی می باشد.
قصر مجیدیه کاخ توپکاپی
قصر مجیدیه فقط یکی از قصرهای کوچک اطراف توپکاپی می باشد که دیدنی های این قصر در میان قرون وسطی و زمان معاصر است که در این مجموعه قرار گرفته و به جرات می تواند نشانگر تاریخ معماری قصر سازی رومی، بیزانسی و اسلامی باشد. این قصر چه از نظر معماری و چه از نظر حجم موزه ها و چه از نظر اهمیت اشیای گران قدرش از مهم ترین و بهترین موزه های ترکیه و دنیا به حساب می آید.
کتابخانه کاخ توپکاپی
این کتابخانه نمونه زیبایی از هنر قرن هجدهم می باشد که جالب است قفسه ها طوری طراحی شده اند که موجب چرخش هوا میگردد. کتاب ها به مهر سلطان احمد سوم ممهور شده اند و پنجره ها از عاج فیل ساخته شده اند که واقعا مبهوت کننده هستند.
تعداد کتاب های آن ۱۸ هزار جلد بوده که همگی تاریخی هستند؛ در ضمن این کتابخانه بدون شک غنی ترین، پربارترین و گرانبهاترین مجموعه به لحاظ نسخ خطی، مینیاتور، نقاشی و معماری و ..در طرح های اسلامی و شرفی در دنیا به ویژه در جهان اسلام بشمار می رود که دنیایی از اطلاعات را در اختیار شما قرار داده و شامل کتاب های اهدایی از سراسر جهان از جمله تیموریان در قرن ۱۳ و ۱۴ نیز می باشد.
همچنین ۲۱ هزار کتاب خارجی نیز در این مجموعه وجود دارد که از منابع غیر اسلامی بوده است. جالب است بدانید که بیشتر شاهان عثمانی، خطاطان و نقاشان برجسته ای بودند و ۶۰۰ نسخ خطی با مینیاتورهای زیبا را بوجود آوردند که همگی در این کتابخانه در معرض دید شما می باشد.
بزرگترین مجموعه نگارگری دنیا و مهمترین آن با ۱۳ هزار و ۵۳۳ عدد در کتابخانه موزه توپقاپی نگهداری می گردد. در این موزه کتاب هایی از دوران صفوی و به زبان ترکی و نیز کتاب های تاریخی فارسی اهدا شده به این موزه وجود دارد که از جمله آنان می توان به قرآن کریم به نستعلیق و خط محمود نیشابوری اشاره نمود.
اهمیت بازدید از کاخ و موزه توپکاپی چیست؟
- کاخ اهمیت ویژه ای برای مسلمانان دارد، چرا که یادگاری هایی از پیامبر را در خود نگه داشته است
- یکی از مکان های میراث جهانی یونسکو در ترکیه شمرده می شود
- اولین کاخی است که در دوره عثمانی ساخته شد
- بزرگ ترین و قدیمی ترین کاخ آن زمان در جهان به شمار می رفت
طریقه رفتن به توپکاپی
موزه و کاخ توپکاپی استانبول در منطقه سلطان احمد، یکی از مناطق باستانی مشهور و جذاب استانبول قرار دارد، به همین دلیل برای رسیدن به این کاخ تمامی وسایل نقلیه ی عمومی از قبیل اتوبوس، مترو استانبول و تراموا به آسانی در دسترس مردم و توریست ها است.
کاخ توپکاپی نزدیک موزه فرش استانبول قرار دارد که از بهترین موزه های استانبول است.
ساعات بازدید و قیمت ورودی کاخ توپکاپی
- کاخ توپکاپی همه روزه به جز سه شنبه ها برای دیدار عموم باز است. لازم به ذکر است که برای ورود به بخش آثار مذهبی و مقدس از ورود گردشگرانی که لباس مناسب ندارند ( دامن کوتاه، تاپ های تابستانی باز و …) جلوگیری خواهد شد
- بهترین فصل برای بازدید از این کاخ فصل بهار است
- در موزه و کاخ توپکاپی عکسبرداری ممنوع است، چرا که نور فلش دوربین می تواند به آثار باستانی آسیب بزند. استفاده ازکالسکه در کاخ موزه توپکاپی برای کودکان ممنوع است؛ پس قبل از تهیه بلیط به این مسائل دقت کنید
- هنگام خرید بلیط از گیشه های بلیط فروشی کاخ توپکاپی در نظر داشته باشید که نهایتا تا یک ساعت قبل از بسته شدن آن می توانید بلیط خریداری کنید
- بازدید از توپکاپی برای افراد زیر ۱۸ سال و بالای شهروندان ترکی بالای ۶۵ سال مجانی است. همچنین قاضی ها و خانواده ی درجه یک آن ها، افراد معلول و همراه آنها نیز می توانند مجانی از این کاخ دیدن کنند
- در بهار و تابستان از ساعت ۹ تا ۱۹ می توانید از آن جا دیدن کنید
- اواخر پاییز و فصل زمستان از ساعت ۹ تا ۱۷ باز است
- قسمت حرم کاخ توپکاپی در فصل زمستان ساعت ۱۶:۴۵ بسته می شود
- یک روز در هنگام آخر سال ( اول ماه اوجاک) کاخ تعطیل است
- هزینه ورود به کاخ توپکاپی ۷۲ لیر است. اگر در داخل کاخ خواستید به قسمت قصر آن بروید ۴۲ لیر باید دوباره به عنوان هزینه بلیط پرداخت کنید
1 نظر
قاضی ها!!!
منظور اونا از قاضی جانبازان هستند نه کسانی که قضاوت میکنن