قلعه روملی حصار استانبول
- 4 ژوئن 2020
استانبول و تاریخی بی نظیر
شهر استانبول در طی قرن ها توسط امپراطوری ها و پادشاهی های بسیار زیادی مورد فروانروایی قرار گرفته است. این شهر عظیم و اسرار آمیز یادگارهای بسیار زیادی را از زمان های بسیار دور تا امروز را با خود آورده است که توسط جنگ ها، دین ها، فرهنگ ها و اعتقادات شکل های زیادی به خود گرفته است.
یکی از این یادگارهای تاریخی استانبول، قلعه روملی حصار است که در زمان خود یکی از مهمترین نقاط استراتژیکی امپراطوری عثمانی به شمار می رفت و همچنان به عنوان یکی دیگر از جاهای دیدنی استانبول محسوب می شود که طرفداران خاص خود را دارد. قلعه روملی حصار همچنین شباهت زیادی به قلعه ماموره مرسین دارد که در این مقاله به معرفی و بررسی این قلعه پر رمز و راز خواهیم پرداخت.
تاریخ قلعه روملی حصار (Rumeli Hisarı)
قلعه روملی حصار در ۱۵ ماه آوریل سال ۱۴۵۲ و در زمان سلطان فاتح محمد دوم (II. Mehmed) شروع به ساخت کرد. این قلعه که از نظر استراتژیک برای سلطان محمد دوم بسیار مهم بود، نظارت ساخت آن را به بزرگان دربار خود سپرد و حتی خود شخص او نظارت بر ساخت قسمتی از آن را بر عهده گرفت. این قلعه با سرعت بسیار بالایی ساخته شده به طوری که در ماه آگوست همان سال یعنی حدود چهار و نیم ماه بعد ساخت آن کاملا به پایان رسید. نام دژهای اطراف قلعه نیز بر اساس نام ناظرین ساخت آنها یعنی زاگانوس محمد پاشا، ساروجا پاشا و خلیل پاشا هستند.
در اطراف قلعه ۴۰۰ سرباز ینی چری (چریک نوین) که جزو قدرتمندترین سربازان امپراطوری عثمانی بودند حضور داشتند. وظیفه اصلی این قلعه کنترل عبور و مرور کشتی هایی بود که از تنگه بسفروس در حال گذر بودند. به دستور سلطان محمد، هر کشتی عبوری از این منطقه باید بازرسی می شد و مبلغی را به عنوان عوارض پرداخت می کرد. بقایای چندین کشتی غرق شده در اطراف این قلعه نیز یافت شده است که به دلیل سرپیچی از فرمان سربازان توسط توپ های قلعه روملی حصار نابود شده اند.
معماری قلعه روملی حصار
بیشتر سنگ ها و مواد استفاده شده در ساخت این قلعه، از سنگ های بناهای مخروبه مربوط به دوران بیزانس، سنگ های تراشیده شده منطقه اطراف دریای سیاه و از قسمت های مرکزی آنادولو تامین شده است. بیش از ۷۰۰ کارگر و ۲۰۰ گاری و قایق برای ساخت این قلعه در حال کار بودند. مساحت قلعه روملی حصار نیز در حدود ۶۰.۰۰۰ متر مربع است که اطراف آن کاملا با دیوارهایی بلند پوشیده شده است.
این قلعه دارای ۴ دروازه اصلی و ۱ دروازه غیراصلی است. همچنین در سمت جنوبی قلعه، ۲ ورودی مخفی به داخل قلعه وجود دارد که به سمت انبار غذا و داروی داخل قلعه باز می شوند. دژهای ساروجا پاشا و خلیل پاشا هر کدام متشکل از ۹ طبقه و دژ زاگانوس پاشا دارای ۸ طبقه است. قطر دژ ساروجا پاشا ۲۳ متر، ارتفاع دیوارهای آن ۷ متر و ارتفاع دژ آن نیز ۲۸ متر است. دژ زاگانوس پاشا دارای قطر ۲۷ متر، ارتفاع دیوار ۵/۷ متر و اتفاع دژ نیز ۲۱ متر است. دژ خلیل پاشا دارای قطر ۲۳ متر، ارتفاع ۲۲ متر و دیوارهایی با ارتفاع ۶/۷ متر است.
قلعه روملی حصار کجاست؟
قلعه روملی حصار در منطقه ساری یر (Sarıyer) استانبول و در محله حصار همان منطقه قرار دارد. این قلعه دقیقا در کنار قسمت باریک تنگه بسفروس و در منطقه معروف بوغازایچی واقع شده است.
چگونه می توان به قلعه روملی حصار رفت؟
برای دسترسی به قلعه روملی حصار از قسمت آسیاسی استانبول، بهترین راه استفاده از کشتی برای گذر از تنگه به سمت قسمت اروپایی و سپس استفاده از یکی از اتوبوس های خطوط 22، 22RE ، 25E، 40، 40T و 42T و پیاده شدن در ایستگاه روملی حصار است.
از سمت اروپایی استانبول نیز بهترین راه استفاده از مترو و یا اتوبوس برای رسیدن به بشیکتاس، میدان باربوس است. سپس در ایستگاه اتوبوس دانشگاه باهچه شهیر سوار شدن به یکی از اتوبوس های خطوط 22، 22RE ، 25E، 40، 40T و 42T و پیاده شدن در ایستگاه روملی حصار است.
قلعه روملی حصار امروزه
قلعه روملی حصار از ابتدای ساخت تا کنون و بخصوص در زلزله سال ۱۵۰۹ استابول، آسیب های شدیدی دید. اما به دلیل معماری فوق العاده و سنگ های استفاده شده مقاوم در آن، ستون ها و قسمت های اصلی قلعه آسیبی ندید. البته چندین مرمت و بازسازی در اطراف این قلعه انجام شده است اما اکثر نقاط مهم قلعه امروزه مثل همان روز اول در اختیار بازدیدکنندگان است و تاریخ قدرتمند استانبول را به نمایش می گذارد. البته این قلعه جزو مکان های میراث جهانی یونسکو در ترکیه نیست اما به احتمال قوی در سالهای آينده جزو این لیست خواهد شد.
جهت دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان 118 ترکیه شماره واتساپ خود را وارد کنید
- برچسب ها: آثار تاریخی در ترکیه, استانبول اروپایی, دیدنی های استانبول
اگر نظر و یا تجربه ای در مورد موضوع این مقاله دارید، لطفا با همه به اشتراک بگذارید.