Skip to content

آرا گولر، چشم استانبول

آرا گولر، چشم استانبول 12

آرا گولر عکاسی ارمنی تبار و اهل ترکیه بود. وی ۱۶ اوت ۱۹۲۸ در استانبول متولد شد و ۱۷ اکتبر ۲۰۱۸ در بیمارستانی در استانبول درگذشت. آرا گولر که با لقب چشم استانبول (The Eye of Istanbul) شناخته می ‌شد یکی از معروف‌ ترین و شناخته شده ترین عکاسان دنیا بود.

بیوگرافی آرا گولر

آرا گولر در یک خانواده ارمنی در سال ۱۹۲۸ در استانبول به دنیا آمد. او عکاسی را با یک روزنامه در ترکیه آغاز کرد و در سال‌های ۱۹۵۰ به عنوان خبرنگار خاور نزدیک مجله لایف انتخاب شد. وی با عکاسان مشهوری چون آنری کارتیه-برسون و مارک ریبو آشنا شد و از اواخر دهه ۱۹۵۰ همکاری خود را با آژانس مگنوم فوتوز (Magnum Photos) آغاز کرد.

آرا گولر، که چشم استانبول لقب گرفته بود، روایتگر شهری بود که دوست می‌ داشت. عکس‌های سفید و سیاه او این شهر را، آن طور که در دهه ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ میلادی بود، در تاریخ ثبت کرد. اورهان پاموک، نویسنده و برنده جایزه نوبل، تصویرسازی رمان خود «استانبول» را با عکس‌ های آرا گولر انجام داد.

آرا گولر کیست؟

آثار عکاسی آرا گولر

در آن زمان گولر یک بار گفته بود: «من را عکاس استانبول لقب داده‌اند، ولی من یک شهروند جهان هستم، یک عکاس جهانی»
آرا گولر که او را را به نام عکاس استانبول می‌شناختند، عکس‌های خود را را عمدتاً با دوربین لایکا (Leica) می‌گرفت. گولر می‌گفت: اگر عکس های من از استانبول نبود، شهر قدیم تا حالا به دست فراموشی سپرده شده بود زیرا از شهر قدیم استانبول دیگر چیزی نمانده است.

آرا گولر به عنوان یکی از برجسته ترین و شناخته شده‌ ترین عکاسان ترکیه از بسیاری از هنرمندان، سیاست مداران و افراد برجسته و مشهور در جهان نظیر سوفیا لورن، پابلو پیکاسو، وینستون چرچیل، سالوادور دالی و… عکاسی کرده است.

  نیلوفر خواننده ترکیه

نکته‌ جالب این ‌که، گولر در ثبت پرتره‌ های افراد با کنار گذاشتن سنت‌ های دیداری عکس‌ های اجتماعی خود تلاش نموده تا برداشت جدیدی در نگاه عکاسانه ‌ی خود بیابد. به همین جهت عکاسی از زوایای غیرمتعارف با لنزهایی با فواصل کانونی کوتاه نشانه‌ هایی از تلاش او برای یافتن نوعی نگاه شخصی در ثبت افراد مطرح است. آرا گولر از رجب طیب اردوغان، رئیس ‌جمهور حال حاضر ترکیه نیز عکاسی کرده ‌است.

آرا گولر، چشم استانبول 1

آرا گولر، مورخ بصری جهان

اعتقاد آرا گولر مبنی بر ثبت واقعیت توسط عکاسی، سبب شده تا او خود را همواره «مورخ بصری جهان» و نه یک «عکاس هنری» بنامد. عکاسی که آثارش برای همیشه به عنوان اسناد تصویری ارزشمندی از دوره ‌ی زمانی زندگی‌ اش باقی خواهد ماند.
او نمونه‌ ای شاخص از عکاسانی است که تجربه‌ی دیداری و پایداری‌اش در تولید عکس، بخشی جداناپذیر از تاریخ بصری شهری است که بسیاری آن‌ را از دریچه‌ی عکس ‌های او دریافته اند. با این وجود اگرچه لقب «چشم استانبول» برای دهه‌ ها عکاسی گولر از استانبول مدرن، شایسته‌ اوست اما همانطور که خودش بر آن تاکید دارد او شهروند جهان و عکاسی جهانی است.

آرا گولر، چشم استانبول 2

تبحر در عکاسی آرا گولر

آرا گولر بیش از هر چیز خود را عکاس خبری می ‌دانست. وی در اوایل دهه‌ی ۶۰ میلادی و پس از آشنایی با مارک ریبو و آنری کارتیه برسون، به آژانس «عکس مگنوم» پیوست. عضویت گولر در این آژانس زمینه را برای آشنایی او با الگوهای تثبیت شده‌ آژانس در آن سال ‌ها را فراهم آورد. عکاسی با دوربین لایکا (Leica)، استفاده از فیلم عموماً سیاه و سفید، پایبند بودن به نظریه‌ ی «لحظه‌ی قطعی» (Real Moment) و تولید عکس‌هایی با رویه اجتماعی، بخشی از این ارزش‌هاست که در بیشتر آثار گولر حتی بعد از جدایی او از آژانس مگنوم قابل پیگیری هستند.

  آتاتورک رهبر بزرگ ترکیه

گولر مانند سایر عکاسان خبری علاقه ‌مند ثبت واقعیت بود اما نگاه شاعرانه‌ او و توجهش به اصول ترکیب ‌بندی کلاسیک، عکس ‌هایش را همانطور که اورهان پاموک (نویسنده‌ی مشهور ترکیه) به آن اشاره می‌کند زیبا می‌کرد. از زاویه‌ دوربین آرا گولر اگرچه مستند کردن بناها، اسکله‌ها و خیابان‌های شهر مهم است اما ثبت مردم شهر و احساسات آن‌ها برای او در الویت قرار دارد؛ از این رو او توانست با تلاش خستگی ناپذیر خود، بخشی از روح این شهر (استانبول) را به تسخیر عکس‌های خود در آورد.

  تئومان خواننده مشهور ترکیه

نگاه جستجوگر و عمیق او در عکس‌های استانبول لایه ‌های پنهان و نمایی غیرتوریستی از شهری توریستی را به مخاطب عرضه می‌کند. مجموعه آثاری که گولر بیش از همه با آن شناخته می‌شود کاوش‌های تصویری او از محیط آشنا و زیستگاه‌ خود یعنی (استانبول) است.

آرا گولر، چشم استانبول 3

آرا گولر مانند همه ارامنه ترکیه، به زبان ارمنی غربی صحبت می‌ کرد که با زبان ارمنی شرقی، که در خود ارمنستان بکار می‌رود، بسیار متفاوت است. او برای عکاسی از آهنگساز معروف ارمنی، آرام خاچاطوریان، به مسکو سفر نمود. یکی از مهم‌ترین گزارش ‌های او، مجموعه ‌ای از گزارش‌ های ویژه در مورد زندگی روزمره ماهیگیرهای ارمنی محله کومکاپی (Kumkapi) استانبول بود. این گزارش‌ها در اواسط دهه ۵۰ در روزنامه «زمانک» در استانبول منتشر شد. کارهای او در موزه ‌های بسیاری در سراسر جهان به نمایش گذاشته شده ‌است.

آرا گولر، چشم استانبول 4

جهت دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان 118 ترکیه شماره واتساپ خود را وارد کنید

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

اشتراک گذاری این مطلب

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید:

اگر نظر و یا تجربه ای در مورد موضوع این مقاله دارید، لطفا با همه به اشتراک بگذارید.


افزودن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا پیش از تماس با ما این موارد را در نظر بگیرید:

  1. با این شماره تنها جهت خرید و اجاره ملک در ترکیه تماس بگیرید. 
  2. امکان پاسخگویی در روزهای یکشنبه وجود ندارد.
  3. لطفا پیغام خود را به صورت متن یا پیام صوتی ارسال نمایید و از تماس صوتی خودداری کنید.
  4. این خانه ممکن است به فروش رفته و یا اجاره داده شده باشد، اما موارد مشابه همواره موجود است.
  5. ما در استانبول اروپایی، شهر آلانیا و آنتالیا فعال هستیم.

دریافت مشاوره حقوقی اختصاصی

در صورتیکه تمایل به دریافت مشاوره حقوقی اختصاصی توسط وکیل مجموعه ما دارید، می توانید از طریق لینک زیر وارد واتساپ شده و وقت مشاوره دریافت نمایید. 

×