آشنایی با کشور قبرس
- 16 آوریل 2020
مقدمه ای بر کشور قبرس
قبل از آشنایی با کشور قبرس (Cyprus) می بایست مقدمه ای در مورد این کشور زیبا بدانید. سرزمینی با تاریخی بیش از ۱۰ هزار سال است که شاهد استقرار و عزیمت تمدن های بسیاری بوده است و افرادی نظیر اسکندر کبیر تا کلئوپاترا مدعی آن شده اند. بنا بر اسطوره ها آفرودیت الهه ی زیبایی از کف آبهای ساحل قبرس به دنیا آمد و از آن لحظه آنجا قلمروش در زمین شد. کشور قبرس سومین جزیره بزرگ در منطقه ی مدیترانه است و در معبر اروپا، آسیا و آفریقا واقع شده است.
قبرس تاریخی پرتلاطم و غوغا دارد. آخایی ها تمدن خود را بدین جا آوردند و نخستین ریشه های یونانی را سه هزار سال پیش بنیان نهادند. بسیاری از ملل دیگر از این سرزمین عبور کردند: فنیقی ها, آسوری ها, مصریان, ایرانیان, رومی ها, جنگجویان صلیبی, عثمانی ها و انگلیسی ها. حواریون حضرت عیسی مسیح خاک قبرس را پیمودند و شکوه امپراتوری بیزانس در حالی که کل جزیره را در بر می گرفت توسط کنستانتین کبیر در قسطنطنیه در اینجا بنیانگذاری شد.
این کشور به دو بخش شمالی (بخش ترک نشین) و جنوبی (بخش یونانی نشین) تقسیم می شود. ترک های قبرس شمالی مسلمان و یونانی ها ارتودوکس هستند. وسعت کشور قبرس ۹۲۵۱ کیلومتر مربع (۳۵۷۲ مایل مربع) می باشد. کشور قبرس دارای انواع درختان مرکبات، باغهای زیتون و کوه های پوشیده از جنگلهای کاج است و نظیف ترین سواحل اروپا را داراست که تعدادی از آن ها جزو سواحل پرچم آبی محسوب می شوند. قبرس شرقی ترین جزیره دریای مدیترانه است که تقریبا در ۱۰۵ کیلومتری (۶۰ مایل) غرب سوریه، ۷۵ کیلومتری (۴۷ مایل) جنوب ترکیه ۳۸۰ کیلومتری ( ۲۰۰ مایل) شمال مصر قرار دارد.
نزدیکترین منطقه یونانی جزیره رودز می باشد که در ۳۸۰ کیلومتری غرب قرار گرفته است. جزیره دارای آب و هوای معتدل و مدیترانه ای است که همواره از آفتاب درخشان حتی در زمستان ها و باران بسیار کم بهره مند است. یکی از شاخص های جغرافیایی مشهور قبرس کوهستان ترودوس است که در جنوب غربی کشور قرار دارد. منطقه پنتاداکیلوس در شمال اطراف کیرنیا و سرزمین های پست مساوریا ما بین آنها واقع شده است و همین جاست که پایتخت قبرس یعنی شهر لفکوزیا (نیکوزیا) قرار دارد. جالب است بدانید نیکوزیا نیز توسط خطی سبز به دو بخش، نیکوزیای شمالی و جنوبی تقسیم شده است که پایتخت قبرس شمالی و جنوبی را به دو بخش تقسیم میکند.
تاریخچه و شکل گیری کشور قبرس
قبرس جزیرهای است که در طول تاریخ در تصرف ایرانیان، رومیها، یونانیها، امپراتوری عثمانی و سرانجام انگلیسیها بوده است؛ اما پس از جنگ جهانی دوم انگلیس به علت ضعف اقتصادی و کاهش نفوذ جهانی از این جزیره خارج شد. سپس رهبران سه کشور انگلیس، یونان و ترکیه به همراه رهبران دو بخش قبرس در ۱۱ فوریه ۱۹۵۹ پیمانی را امضا کردند که به موجب آن مسائل جزیره به نسبت ۷ به ۳ میان یونانی تبارها و ترک تبارها تقسیم شد.
قبرس در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را از بریتانیا کسب کرد و حکومت مستقل قبرس بر پایه مشارکت جوامع ترک و یونانی در اداره امور این جزیره اعلام موجودیت کرد و بریتانیا، یونان و ترکیه حق حاکمیت دولت قبرس را تضمین کردند. در دسامبر ۱۹۶۳، نمایندگان ترک در پی اختلاف بر سر نحوه اجرای این توافق از دولت قبرس بر اثر حادثه کریسمس خونین از قبرس اخراج شدند.
بیشتر بدانید: روابط دو همسایه قدیمی، یونان و ترکیه چگونه است؟
با آغاز عملیات نظامی یونانی های این جزیره، ترک های قبرس کشور را ترک کردند و این سرآغاز درگیری های قومی میان ترک ها و یونانی ها در این جزیره بود که برای ۱۱ سال ادامه پیدا کرد و در پی بروز درگیری بین دو طرف، سازمان ملل متحد در سال ۱۹۶۴ یک نیروی پاسدار صلح را به این جزیره اعزام داشت که ماموریت آن تا کنون تمدید شده است. در این درگیری ها طرف ترک تلفات سنگین تری را متحمل شد و حدود ۲۵ هزار نفر که یک پنجم جمعیت ترک ها را شامل میشد آواره شدند.
این افراد در حدود ۱۰ سال تا پیش از حمله سال ۱۹۷۴ ترکیه به جزیره قبرس به صورت پناهنده زندگی میکردند. تا اواخر سال ۱۹۶۰ تنش ادامه پیدا کرد و در طی این مدت حدود ۶۰ هزار نفر از ترک های قبرسی مجبور به ترک خانه های خود و مهاجرت به کشورهای دیگر شدند.
در سال ۱۹۷۴ دولت سراسقف ماکاریوس سوم، رئیس جمهور وقت قبرس، در کودتایی به تحریک حکومت نظامیان یونان سرنگون شد و ترکیه با استناد به موقعیت خود به عنوان یکی از تضمینکنندگان حق حاکمیت قبرس، یگانهای ارتش خود را در شمال این سرزمین مستقر کرد که عملاً باعث تقسیم این جزیره شد. بحران قبرس پس از حمله ترکیه به قبرس و اعلام استقلال جمهوری ترک قبرس شمالی که فقط از سوی ترکیه مورد تایید قرار گرفت آغاز شد. با وجود پیشنهاد های گوناگون بین المللی این بحران همچنان حل نشده باقی مانده است.
موقعیت و جمعیت قبرس
پیش تر گفتیم که کشور قبرس یا جزیره ی قبرس، پس از سیسیل و ساردنی، سومین جزیره بزرگ دریای مدیترانه است. درازای جزیره قبرس در طولانیترین شکل خود ۲۴۰ کیلومتر و پهنای آن در عریضترین حالت، ۱۰۰ کیلومتر است. بر اساس آمار سال ۲۰۲۰، قبرس دارای جمعیت حدودی یک میلیون و دویست هزار نفر است که بر اساس آمار ۷۷ درصد یونانی تبار و ۱۸ درصد ترک تبار هستند.
قبرسی های یونان در بخش جنوبی و قبرسی های ترک اغلب در بخش شمالی قبرس قرار دارند که با مرزی به نام «خط سبز» تفکیک شده اند. جمعیت پایتخت کشور قبرس، (نیکوزیا) که به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است؛ در قسمت شمالی تقریبا ۶۱ هزار نفر و در قسمت جنوبی ۵۵ هزار نفر است. همچنین در قبرس فقط یک شهر وجود دارد که جمعیت بالای ۱۰۰ هزار نفر دارد که نام این شهر لیماسول (Limassol) است.
شهرهای مهم قبرس چه شهرهایی هستند؟
مذهب بیش از ۷۸ درصد مردم قبرس، مسیحی ارتودوکس و کمتر از ۱۸ درصد اسلام می باشد. در ادامه ۵ شهر مهم کشور قبرس را برای شما معرفی کرده ایم:
گیرنه (کیرنیا)
گیرنه (کیرنیا) یکی از شهرهای سواحل شمالی قبرس است که به بندر و قلعه ی تاریخی اش معروف است. این شهر یک بندر قدیمی دارد که اگر گذرتان به قبرس شمالی افتاد حتما باید از آن دیدن کنید.
نیکوزیا (Nicosia)
این شهر پایتخت سیاسی قبرس به حساب می آید و مراکز اصلی دولتی در این شهر هستند. این شهر به خاطر دور بودن از دریا کمتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است و همانطور که بالاتر توضیح دادیم در قسمت شمالی تقریبا ۶۱ هزار نفر و در قسمت جنوبی ۵۵ هزار نفر زندگی می کنند. جالب است بدانید هازار ارگوچلو، یکی از بازیگران ترکیه نیز متولد این منطقه است.
از جمله جاذبه های آن منطقه قدیمی شهر است که خیابان هایش سنگ فرش شده است و یکی از بزرگترین مراکز خرید در این شهر واقع شده است. هزینه زندگی و اجاره خانه در این شهر نسبت به سایر شهرها بالاتر است.
فاماگوستا (Famagusta)
در شهر فاماگوستا که ماگوسا یا گازی ماگوسا نیز نام دارد، دانشگاه مدیترانه شرقی واقع شده و جمعیت آن حدود ۴۵ هزار نفر است. نیمی از افراد این شهر از دانشجویان تشکیل شده است. بنابراین این شهر را می توان یک شهر دانشجویی نامید. همچنین بخشی از این شهر خالی است و در داخل منطقه بافر سبز قرار دارد که توسط نیروهای سازمان ملل کنترل می شود. این شهر در بخش ترک قبرس واقع شده است.
لارناکا (Larnaca)
یک شهر توریستی محسوب میشود و فرودگاه اصلی قبرس در این شهر، کنار دریا قرار دارد. همچنین دومین بندرگاه در آن واقع شده است و پروژه های زیادی از جمله نمایشگاه دائمی در این شهر انجام می شود. این شهر در بخش یونانی قبرس واقع شده است.
لیماسول (Limassol)
بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر قبرس است که جمعیت بالای ۱۰۰ هزار نفر دارد. همچنین بندر اصلی قبرس در این شهر ساحلی واقع شده است و مرکز اصلی تجاری و اقتصادی این کشور به حساب می آید. این شهر در بخش یونانی قبرس واقع شده است.
پافوس (Paphos)
این شهر توریستی در غرب قبرس قرار دارد و دومین فرودگاه قبرس در این شهر قرار دارد. بیشتر انگلیسی های قبرس در این شهر زندگی می کنند. هزینه اجاره و خرید خانه در این شهر بسیار مناسب می باشد. شهر پافوس جایی است که مردم قبرس، یک جشنواره فرهنگی سالانه به نام Aphrodite برگزار می کنند.
بیشتر بدانید: شهر باستانی پرگا در آنتالیا
شرایط اقتصادی کشور قبرس
قسمتی از اقتصاد کشور قبرس از طریق صادرات محصولاتی همچون محصولات کشاورزی (گندم، جو، سیب زمینی و مرکبات)، میوه های گوناگون، تنباکو و محصولات صنعتی تامین می شود. همچنین در بخش واردات محصولاتی از قبیل مواد خوراکی، دام زنده، نفت و فرآورده های شیمیایی وارد می کند. منبع مهم درامد قبرس از طریق گردشگری تامین می شود و سالانه حدود ۵ میلیون توریست به این کشور سفر می کنند که آمار بسیار جالبی است.
بر اساس آمار گزارش شده توسط بانک جهانی، قبرس کشوری با درآمد بالا (وضعیت اقتصادی خوب) است و حتی در سال ۲۰۰۱ از جمله اقتصاد های برتر جهان نامگذاری شده بود. قبرس از جمله کشورهایی است که نرخ بیکاری در آن پایین است. این نرخ هیچ وقت از ۱۰ درصد بالاتر نرفته است. به طور کلی قبرس از جمله کشورهای ثروتمند جهان است. ارز رسمی این کشور در ژانویه سال ۲۰۰۸، از پوند قبرس به یورو تبدیل شده است. طرف ترک قبرس از لیر ترکیه استفاده می کند. در سالهای اخیر روند سرمایهگذاری در این کشور از طریق خرید ملک در قبرس شمالی به شدت افزایش یافته است، که این نشان از اقتصاد قوی و تمایل سرمایهگذاران از کشورهای مختلف به خرید ملک از این منطقه و اخذ اقامت آن دارد.
آشنایی با سیستم آموزشی کشور قبرس
سیستم آموزشی قبرس به چند بخش تقسیم میشود که عبارتند از: پیشدبستانی (از سن ۳ تا ۶ سال)، ابتدایی (از سن ۶ تا ۱۲ سال)، متوسطه (از سن ۱۲ تا ۱۸ سال) و آموزش عالی (۱۸ سال به بالا). تحصیلات تمام وقت برای همه کودکان ۵ تا ۱۵ ساله در این کشور الزامی است. همچنین کیفیت بالای آموزش و شهریه نسبتاً پایین دانشگاهها، قبرس را به کشوری مناسب برای ادامه تحصیل تبدیل کرده است. در ادامه به ترتیب بهترین دانشگاه های این کشور بر اساس رتبه بندی جهانی سال ۲۰۲۰ و همچنین دانشگاه های مورد تأیید وزارت علوم را مشاهده خواهیم کرد:
رنکینگ جهانی دانشگاه های قبرس (۲۰۲۰)
- دانشگاه فناوری قبرس واقع در لیماسول (رتبه ۳۵۰-۳۰۱ جهان/ رتبه ۱ قبرس)
- دانشگاه قبرس واقع در نیکوزیا (رتبه ۵۰۰-۴۰۱ جهان/ رتبه ۲ قبرس)
از ۱۱۸ ترکیه بخوانید: ۱۰ دانشگاه برتر ترکیه بر اساس رتبه بندی جهانی
دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم ایران در قبرس (۲۰۲۰)
- دانشگاه مدیترانه شرقی (Eastern Mediterranean University)
- دانشگاه خاور نزدیک (Near East University) صرفاً تا مقطع کارشناسی ارشد
- دانشگاه قبرس (University of Cyprus) صرفاً تا مقطع کارشناسی ارشد
متوسط شهریه برای دانشجویان بین المللی در دانشگاه های قبرس در مقطع کارشناسی کمتر از ۳۵۰۰ یورو (سالانه) است. البته این شهریه بسته به رشته و مقطع تحصیلی متفاوت است و ممکن است کم یا زیاد شود. برای نمونه دانشجویان داروسازی تقریباً ۷۰۰۰ یورو در سال پرداخت میکنند. هزینه تحصیل برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بین ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ یورو و باز هم به رشته تحصیلی بستگی دارد.
بیشتر بدانید: دانشگاه های مورد تأیید وزارت بهداشت در ترکیه
جاذبه های گردشگری کشور قبرس
جاذبه های گردشگری کشور قبرس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آیاناپا (Ayia Napa)
آیاناپا، بهشتی دیدنی و دارای صومعه ای مقدس می باشد. آب های آبی و ساحلی طلایی رنگ همراه با ساکنینی خون گرم به جذابیت این منطقه افزوده است.
آکاماس پنینسولا (Akamas)
این منطقه واقع در غرب جزیره قبرس می باشد. در این منطقه هیچ جاده آسفالتی وجود ندارد و از این رو مکانی رویایی برای پیاده روی و دوچرخه سواری در طبیعت بکر محسوب می شود. همچنین حیات وحش فوق العاده این منطقه، جذابیت های آن را دوچندان کرده است.
پارک باستان شناسی کاتو پافوس (Kato Paphos)
این پارک باستان شناسی دارای مجموعه ای از آثار ماقبل از تاریخ و قرون وسطی مربوط به دوره یونان و رم می باشد. این منطقه طی حفاری های شهر پافوس در نزدیکی ساحل کشف شده است.
همچنین قبرس علاوه بر سواحل زیبایش مکان های دیگری برای گردش تفریح و بازدید دارد. از سایر دیدنی های این کشور می توان به موزه شهر لارناکا، معبد اجیوس میناس، آرامگاه پادشاهی تامسوس، دریاچه نمک اکرو تری، پارک دنیای آبی، موزه باستان شناسی در نیکوزیا ، خرابه های سالامیس و کلیسای بیزانس در ترودوس اشاره داشت. همچنین این کشور از لحاظ هنرهای نمایشی تولیدات ادبی و موسیقی بسیار غنی است.
بهترین و بدترین زمان برای سفر به کشور قبرس
در طول سال آب و هوا معمولا آفتابی و خشک و تقریبا ۳۴۰ روز هوا آفتابی است. زمستان معتدل و فصل شنا کردن از ماه آوریل آغاز می شود و تا آخر نوامبر ادامه دارد. جنگل pine clad فاصله بسیار کمی از ساحل دارد و در صورت تمایل می توانید به شنا و کوهنوردی بروید.
اگر در تابستان به این جزیره سفر می کنید، انتظار دمای هوا بالا و گرمای بسیار داشته باشید. دمای هوا گاهی به بالای ۳۵ درجه سانتی گراد هم می رسد. این زمان همچنین اوج فصل گردشگری قبرس بوده و گردشگران بسیاری به آن سفر می کنند. در این هنگام، بسیاری از اقامتگاه ها و هتل های قبرس پر بوده و جای خالی ندارند. بنابراین اگر در این زمان قصد سفر به قبرس را دارید، حتما از قبل بلیط هواپیما و هتل خود را رزرو کنید.
جدای از شلوغی تابستان، باید فصل بهار و پاییز را مهم ترین فصل برای بازدید و تفریح در این کشور دانست. برای پیاده روی در سواحل قبرس و یا در میان تپه های آن، بهترین فصل سفر، فصل بهار است. در این هنگام می توانید در میان گل های وحشی روییده بر دامنه ها قدم بزنید و از نسیم خنک دریا لذت ببرید.
همچنین در این فصل ها می توانید به دیدن لاک پشت ها بروید. در حدود ماه خرداد، لاک پشت های ماده به ساحل می آیند تا تخم گذاری کنند. پس از گذشت یک ماه یا دو ماه، بچه لاک پشت ها از تخم سر برآورده و به سمت ساحل حرکت می کنند. این اتفاق، جاذبه دیدنی بسیار جذابی را در سواحل قبرس به وجود می آورد. اگر در فصل زمستان (از اواخر ماه آذر تا اوایل فروردین) به این کشور سفر کنید، با هوایی نسبتا سرد مواجه خواهید شد.
2 نظر
سلام کیا عزیز
دانشجوهای قبرس اکثرا در شهر فاماگوستا (Famagusta) مشغول به تحصیل هستن
دانشجوها بیشتر کدوم شهر ساکن هستن؟