جشن نوروز در ترکیه
- 2 مارس 2020
نوروز در ترکیه
عید نوروز در ترکیه با توجه به همسایگی این کشور با ایران و سکونت رفت و آمد تعداد زیادی از ایرانیان در آن، شامل برنامه های بسیار متنوعی است. نوروز در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه (مخصوصا شهرهای کردنشین) با برنامه های متعددی همراه است. در ترکیه نوروز توسط اقلیت مردم جشن گرفته میشود. تعطیلاتی که برای چندین دهه ممنوع شد اکنون در ترکیه قانونی است. کلمه روز جدید (Newroz) جایگزین کردی برای کلمه نوروز (Nowruz) است. در ترکیه نوروز را ۲۱ تا ۲۳ مارس (اکثرا ۲۱ مارس و در بعضی جاها ۲۲ و ۲۳ مارس) جشن میگیرند. تعطیلات مطرح شده برای کرد ها مهم ترین جشن سال است. این جشن شامل برپایی آتش در قله کوه برای جشن شکست پادشاه شیطان صفت «ضحاک» (Zahak) ، یکی از شخصیتهای شاهنامه در کتاب فردوسی طوسی است. به همراه اين جشن، کردها داخل محله ها گرد هم جمع میشوند. آن ها عمدتا برای خوشآمد گویی به بهار از شهر خارج میشوند؛ زنان لباسهای رنگارنگ میپوشند و روسری های پرستاره بر سر میاندازند. مردان جوان پرچم سبز، زرد و قرمز رنگ مردم کردستان را تکان میدهند. آنها این جشن را به وسیله روشن کردن آتش و رقصیدن دور آن برگزار میکنند. تبریک اصلی زبان کردی که همراه جشن است نوروز پیروز باد (Newroz pîroz be) است که به معنای نوروز مبارک (Happy Newroz) می باشد. دیگر تبریک کردهای ترکیه برای نوروز، نوروز زنده باد (Bijî Newroz) است که به معنای ساده: نورزو طولانی باد .(Long live Newroz)
عید نوروز در ترکیه از مدت ها قبل میزبان برنامه ها و جشن های متعددی بوده است، اما این برنامه ها طی سال های گذشته به مراتب بیشتر شده اند. آماده سازی برای فرا رسیدن سال جدید، معمولا از روز چند روز قبل آغاز می شود و مردم فرا رسیدن بهار را جشن میگیرند. شاید یکی از دلایل افرایش تقاضا برای استانبول یا دیگر شهرهای ترکیه در زمان تعطیلات نوزوز، همین موضوع باشد.
تاریخچه نوروز در ترکیه
در قسمت هایی از ترکیه، جشن نوروز با عنوان “سلطان نوروز” برگزار میشود. مردم این مناطق عقیده دارند سلطان نوروز، دختری زیبا است که صدای پابند مچ پای وی در در شب های ۲۲ و ۲۳ مارس هنگام عبور از غرب به شرق شنیده میشود. بر اساس باوری دیگر، سلطان نوروز شخص مقدسی بوده و قادر است به شکل یک پرنده در آمده و به این وسیله صدای پابند ایجاد کند. اعتقاد بر این است که آرزوهای همه افرادی که در این زمان بیدار هستند، با عبور سلطان نوروز برآورده خواهد شد. جالب است بدانید در زمان امپراطوری عثمانی نیز نوروز محبوبیت زیادی داشت و برنامه های متعددی حین عید نوروز در ترکیه برگزار می شد.
آداب و رسوم جشن نوروز در ترکیه
همانند آداب و رسوم و سنت هایی که ایرانیان پیش از فرا رسیدن نوروز دارند، مردم در کشور ترکیه نیز به مناسبت فرا رسیدن بهار دستی به سر و روی خانه هایشان کشیده و اغلب غذاهای ایرانی درست میکنند. آن ها همچنان به منازل یکدیگر رفته و تلاش میکنند حین عید نوروز در ترکیه به افرادی که مدت ها است از آنها بیخبر هستند، سر بزنند. طبق آداب و رسوم سالیان گذشته، مردم در روز ۲۳ مارس خیلی زود از خواب برخواسته و لباس هایی را که پیشتر به مناسب فرا رسیدن بهار تهیه کردهاند، به تن میکنند. افرادی که عید نوروز در ترکیه را جشن میگیرند، اغلب دارای عقاید مذهبی هستند، به همین دلیل در همین روز به زیارت اهل قبور و همچنین مکانهای زیارتی رفته و در آنجا قهوه یا چای سرو میکنند.
برنامه های جشن نوروز در ترکیه
در زمان عید نوروز در ترکیه مردم در مراسمی به نام “Bayrak” دور یکدیگر جمع شده و کنار یکدیگر آهنگ های محلی میخوانند. یکی دیگر از برنامههای روز 23 مارس، پختن غذا و قرار دادن آن ها در سینی به منظور پخش در میان مردم به صورت خیرات است. در واقع آنها این کار را برای طلب آمرزش برای از دست رفتگان خود انجام میدهند. پس دوستان و خویشاوندان کنار یکدیگر جمع شده و شب تا صبح را با خوردن غذا و صحبت دور هم، سپری میکنند.
جالب است بدانید در برخی روستاها، شرکت در مراسم های عید نوروز در ترکیه طی دو روز یاد شده، اجباری است، به طوری که افراد در صورت غیبت، توسط ساکنان روستاها از حقوق اجتماعی محروم خواهند شد.
آیا نوروز در ترکیه زمان مناسبی برای سفر به این کشور است؟
دولت ترکیه نیاز به اخذ ویزا به منظور سفر به شهرهای این کشور برای ایرانیان را برداشته است که از روابط خوب ایران و ترکیه ریشه میگیرد. این موضوع سبب شده با وجود تعدد کشورهای توریستی اطراف ایران همچون گرجستان، ارمنستان و آذربایجان، شهرهای ترکیه بیشتر مورد توجه توریستهای ایرانی قرار بگیرند. هتلهای زیادی در سرتاسر ترکیه، کارمندانی مسلط به زبان فارسی استخدام میکنند، چرا که از انبوه مسافرانی ایرانی خود مطلع هستند. به دلیلی مشابه نوروز در ترکیه زمان بسیار مناسبی به منظور سفر است. هتل های شهرهای مختلف ترکیه، با فرا رسیدن تعطیلات سال جدید ایرانی ها و سرازیر شدنشان به این شهرها در سرتاسر کشور همچون استانبول، آنکارا، وان، کوش آداسی، مارماریس، آنتالیا و …، برنامه های ویژهای را طی نوروز در ترکیه در نظر میگیرند. به عبارتی امکانات جانبی هتل ها مخصوصا برای ایرانیان در این دوره افزایش پیدا میکند. از طرفی زمستان زمان خوبی برای سفر به این کشور نیست، چرا که دمای هوا به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند. اما در بهار هوا ملایم شده و دیگر آزاردهنده نیست.
جهت دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان 118 ترکیه شماره واتساپ خود را وارد کنید
- برچسب ها: مناسبت ها در ترکیه
اگر نظر و یا تجربه ای در مورد موضوع این مقاله دارید، لطفا با همه به اشتراک بگذارید.